Díjat kapott a II. János Pál pápa tér

Országos elismerésben részesült Miskolc. A diósgyőri városrészben található tér nyerte a Magyar Tájépítészek Szövetsége díját az idei Virágos Magyarország versenyen.

Miskolc a II. János Pál pápa térrel nevezett és nyert az országos pályázaton. November végén, Budapesten hirdettek eredményt; a terület tervezője, Dobos Sára okleveles táj- és kertépítész azonban nem tudott személyesen részt venni a fővárosi díjátadón, így december 12-én érkezett meg Miskolcra az elismerés.

A Szinva a II. János Pál pápa térről nézve (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A diósgyőri városközpontban lévő II. János Pál pápa téren áll Miskolc egyik adventi koszorúja. Minden vasárnap összegyűlnek a helyiek, hogy közösen meggyújtsák az éppen soron következő gyertyát. Múlt vasárnap a harmadik gyertyagyújtást ünnepelték, valamint az adventi koszorú három lángja mellett Varga Andrea alpolgármester átnyújtotta az országos elismerést Dobos Sárának, és a városvezetés nevében köszönetet mondott a tervezőnek. Az ünnepi műsort a közeli katolikus óvodába járó gyerekek adták.

Tavaly decemberben vették birtokba az itt élők a II. János Pál pápa teret, ami azóta fontos helyszíne lett mind a hétköznapoknak, mind az ünnepnapoknak. Az pedig mindenkit nagy boldogsággal tölt el, hogy szakmai elismerésben is részesült, hiszen a miskolci győzelemről neves kertészeti szakemberekből álló zsűri döntött.

Idén megint meghirdették a Virágos Magyarország díjat, a versenyen több mint háromszázhúsz önkormányzat mérettette meg zöldterületeit, parkjait több kategóriában. Miskolc a II. János Pál pápa térrel pályázott, és a Magyar Tájépítészek Szövetsége díját nyerte el.

Lejárat a Szinva patakhoz (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Sokáig elhanyagolt terület volt Diósgyőrben az úgynevezett „Kis szilvamag”, amelyet a közelmúltban átépítettek. Az így kialakult tér új színnel gazdagítja a város turisztikai látképét. A II. János Pál pápa tér lépcsőzetes süllyesztést kapott a Szinva medre felé, így a zöldterület közvetlen kapcsolatba került a vízfelülettel. A téren új sétányok kaptak helyet, melyeket kandeláberek, utcabútorok, évelő virágágyások és egyedi fák díszítenek. A területen mintegy 207 négyzetméternyi járdafelületet lehet bejárni, nyáron pedig egy burkolatba süllyesztett, hat-nyolc méter vízoszlopú, színes fénnyel megvilágított szökőkút is várja az érdeklődőket.

A névadó tiszteletére emelt II. János Pál szobrot, Kovács Jenő szobrászművész alkotását szintén megcsodálhatják az arrajárók. A szobrot – mely főpapként ábrázolja a szent pápát, kezében a pásztorbottal, fején a püspöksüveggel, nyakában a palliummal – Mikolai Vince diósgyőri plébános felkérésére Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Diósgyőr adventi koszorúja (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Aranyvasárnap, december 19-én ismét összegyűlnek a téren található adventi koszorú körül a helyiek, hogy ünnepélyes keretek között meggyújtsák a karácsony érkezését jelző negyedik gyertyát.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek