Donald Trump aláírta a kormány finanszírozásáról szóló csomagtörvényt

Donald Trump amerikai elnök pénteken aláírta a kormány finanszírozásáról szóló csomagtörvényt, de úgy fogalmazott, hogy “nem örül ennek”.

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy aláírja a törvénycsomagot, annak ellenére, hogy egy péntek reggeli Twitter-bejegyzésében még arról írt, hogy fontolgatja a vétót.

Ilyen költségvetést soha többé nem írok alá” – fogalmazott Trump, megerősítve, hogy az Egyesült Államok történetének ez a második legnagyobb kiadást rögzítő költségvetési törvénye. Hozzátette: ennél nagyobb kiadásokkal számoló törvényt eddig csak elődje, Barack Obama írt alá.

Leszögezte, hogy elsősorban a törvényben rögzített jelentős katonai kiadások miatt látta el kézjegyével és emelte törvényerőre a több mint kétezer oldalas törvénycsomagot. Mint fogalmazott,

az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit vette figyelembe az aláíráskor. A korábbi büdzsék csökkentették a katonai kiadásokat s ezzel komoly kockázatot jelentettek a nemzetbiztonságra, a ma aláírt törvény azonban megfordítja ezt a tendenciát – fejtette ki.

Az 1300 milliárd dolláros kiadást rögzítő törvénycsomag a kormány működését hivatott finanszírozni, de – mint Donald Trump aláhúzta – “sok dolognak nem lett volna szabad belekerülnie“. Sok, korábban nem tervezett elem került ugyanis a hatalmas, több mint 220 oldalas törvénycsomagba, amelyet – szintén Trump megfogalmazásában – “senki nem olvasott el”.

A Pentagonnak (védelmi minisztériumnak) juttatott többletforrásokon kívül a többi között az opiát tartalmú szerek okozta válság kezelésére, a kiberbiztonságot elősegítő intézkedések finanszírozására, gyermekjóléti támogatásokra is jelentős összegeket szavazott meg csütörtökön a kongresszus.

A törvénycsomagban szerepel az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozása – ez Trump feltétele volt az aláíráshoz -, ám nem úgy, ahogyan az elnök kérte: a most biztosított összegből nem új falat emelnek, hanem a már meglévőt bővítik és magasítják.

Beszédében Trump ki is tért arra, hogy a falépítéshez további finanszírozás szükséges. Hiányolta viszont, hogy a csomagból kimaradt a gyermekkorukban illegális bevándorló szüleik által az Egyesült Államokba hozott, úgynevezett DACA-fiatalok sorsának rendezéséről szóló fejezetet. A demokraták politikai célokra használják fel az ügyet – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón jelen volt Mike Pence alelnök, James Mattis védelmi, Wilbur Ross kereskedelmi és Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter is. Mattis kiemelte a védelmi kiadások emelésének fontosságát, Wilbur Ross pedig bejelentette, hogy Dél-Koreával közeli a megállapodás a védővámok ügyében.

Mától léptek életbe a Donald Trump által rendeleti úton hozott védővámok az acél-, és alumíniumáruk importjának korlátozására, de Washington tárgyalásokat folytat az Európai Unióval és egy sor országgal, köztük Dél-Koreával is, az importvám alóli mentesítésről.


Hasonló cikkek