Dupla premiert tartott a Miskolci Nemzeti Színház a hétvégén

Anthony Burgess kultikus regénye, a Gépnarancs elevenedett meg táncelőadás formájában, majd a Linda Vista c. vígjáték ősbemutatójára került sor.

Egyedülálló produkciót láthatott a közönség a Játékszínben Márton Richárd János főszereplésével és a Miskolci Balett művészeinek közreműködésével: Magyarországon most először ültették át táncszínpadra Burgess művét, a Gépnarancsot. A díszletet Verebes Mihály, a jelmezeket Bozóki Mara tervezte, Dragos Dániel készítette a koreográfiát. Rendezte: Kozma Attila.

Gépnarancs (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

A Kamaraszínházban tartották Tracy Letts kortárs amerikai író Linda Vista című vígjátékának ősbemutatóját, Keszég László rendezésében, Harsányi Attilával a főszerepben.

Linda Vista a kaliforniai San Diego egyik óceánparti lakónegyede. Ide költözik válása után az ötvenéves Wheeler (Harsányi Attila), és igyekszik rendbe hozni romokban heverő életét. Miközben végigkövetjük párkapcsolati próbálkozásait, kirajzolódik előttünk egy tehetséges fotográfus figurája.

Linda Vista: (b-j) Fandl Ferenc, Rusznák Adrienn, Harsányi Attila (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Wheeler – ex-felesége garázsából – saját lakásba költözik és elindul az önfelfedezés útján. Középkorú férfiként a világ történéseiről már határozott véleménnyel rendelkezik, azonban önismerete  alig van. Régi barátai próbálnak neki segíteni azzal, hogy összehozzák egy életvezetési tanácsadónővel (Jules), akivel párkapcsolatot is kialakít. Viszonyuknak hamar véget vet Wheeler és a fiatal Minnie között fellobbanó viharos szerelem. Wheeler nagy érzelmi mélységeket és magasságokat jár be, de a legnagyobb feladatot az jelenti számára, hogy össze kell egyeztetnie a férfit, akivé vált, azzal a férfival, aki lenni szeretne.

Jelenet az előadásból: (b-j) Prohászka Fanni, Szirbik Bernadett, Harsányi Attila (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Noha Wheeler a darab folyamán makacsul tagadja, hogy tehetséges fotográfus, az utolsó jelenetben mégis feltűnik a fény az alagút végén: egy újabb csalódás és magánéletbeli mélypont hatására eljut odáig, hogy ismét gépet vesz a kezébe és fotózni kezd.

– A főszereplő mellett nagyon komoly női szerepek vannak ebben a darabban, és a másik két férfiszereplőnek is megvan a drámai magja, megvan a szerepben az, amiért érdemes egy színésznek reggel felkelni – fogalmazott Keszég László.

Az életvezetési tanácsadónő és Wheeler: Szirbik Bernadett, Harsányi Attila (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A vígjáték hét szereplőjét Harsányi Attila (Wheeler), Nádasy Erika (Margaret), Prohászka Fanni (Minnie), Lajos András (Paul), Fandl Ferenc (Michael), Szirbik Bernadett (Jules) és Rusznák Adrienn (Anita) alakítja. Az előadás díszleteit Árvai György, jelmezeit Szűcs Edit tervezte. Fordította és dramaturgként közreműködött: Lőrinczy Attila, rendezte: Keszég László.

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek