Egy csipetnyi Provance: tegnap kezdődött a Tihanyi Levendulafesztivál

Június közepétől virágba borulnak a levendula mezők. Aki ebben a melegben a Balaton-felvidék felé autózott, gyönyörű lila tájakon haladhatott át.

Ez a közismert, csodás illatú növény 2500 éve kíséri és szolgálja az emberiséget. A levendula talán az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, hiszen mind az élő, friss és szárított virágzatát, illetve a belőle készült olajat, forrázatot, tinktúrát számtalan módon felhasználhatjuk.

 

levendulas-hatterben-apatsag-puskaszoltan
Fotó: Puskás Zoltán

 

Lelkünk rajta, levendula!

Stresszoldó, illatosító és fertőtlenítő hatása miatt már az ókorban is használták fürdőzéshez és még tisztításhoz, padló felmosásához is alkalmazták. Neve is innen származik: eredete a latin „lavare”, vagyis „mosni” szó.

Közismert a szerelmi afrodiziákumként való felhasználása: a minden korban nők vonzerejük növelésének eszközeként tekintettek a levendulából készült illatosítókra. Közismert a nyugtató, ellazító hatása, ezért segíthet az elalvásban is. Antiszeptikus hatása sebek kezelésére és gyógyászati célokra is alkalmassá teszi. Kellemes illata következtében hamar a parfümök és szappanok legfőbb összetevői közé került.

Kevesen tudják, hogy a levendulából lekvár, méz és szörp is készülhet! A most hétvégén rendezett Levendulafesztivál látogatói azonban már találkozhattak a növényből készült ételekkel és italokkal. A levendulát díszítésre is kiválóan lehet használni.

Levendulás programok a Balaton-felvidéken

A Balatonnál az 1930-as években kezdődött a levendula termesztése nagy méretekben. A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó 12. Tihanyi Levendulafesztiválon a levendula-lepárlás folyamatát is megismertetik az érdeklődőkkel, de lesznek kézműves programok és ősi magyar hangszereket is bemutatnak.

Szombaton, csatlakozva a Múzeumok éjszakája programhoz, szerzetesi idegenvezetés is indul a látogatóközpontból, és megnyitják az érdeklődők előtt a máskor nem látogatható 18. századi szerzetesi kriptát. Barokk orgonamuzsika csendül fel és apátsági ételeket és italokat lehet majd kóstolni, de akár az Öreg Levendulásban is tehetünk kirándulást.

Ha most hétvégén nem sikerül eljutnunk Tihanyba, később is lehet szerencsénk a levendulával kapcsolatos érdekességeket megtudni-megtapasztalni, hiszen a rendezvény kísérőprogramjai egészen július elejéig tartanak.

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Kapcsolódó cikkeink:

Levendulát és gyógynövényt gyűjtenek a várban

Indul a levendulaszüret

Kacsamell levendulával, mézzel

A depresszió megszüntetése – 9 pontban

Levendula-varázslat

Képek forrása: https://www.bfnp.hu,   http://www.lushlee.com,  http://ascensionkitchen.com,   MTI


Hasonló cikkek