Egy gyilkosság visszhangja

Magyar hátterű krimi a viktoriánus Angliában

Magyarországon valószínűleg kevesen ismerik Anne Perry brit írónőt, a William Monk történelmi detektívregény-sorozat szerzőjét, akinek könyvei angol nyelvterületen eddig több mint 20 millió példányban keltek el. Az írónő legújabb kötete, mely Egy gyilkosság visszhangja (An Echo of Murder) címmel néhány napja jelent meg, azonban minden bizonnyal felkelti a magyar olvasók érdeklődését is, ugyanis William Monk felügyelő és felesége, Hester ezúttal a 19. század végi londoni magyar közösséget tizedelő sorozatgyilkos nyomába ered.

***

1870-et írunk és William Monk a Temze-parti dokkok között szembesül rendőri pályafutása talán legerőszakosabb bűncselekményével. Egy magyar bevándorló minden jel szerint rituális gyilkosság áldozata lett. Szívét bajonettel szúrták át, valamennyi ujját eltörték, és a holttestet tizenhét véres gyertya veszi körül.

Monk etnikai előítéletet sejt a gyilkosság hátterében, ezért a londoni magyar közösség körében kezdi a nyomozást. A bizalmatlanság és a nyelvi nehézségek miatt azonban áthidalhatatlannak tűnő akadályokba ütközik. Végül egy magyar gyógyszerész, Dobokai Antal segítségével már-már sikerül megnyernie a meglehetősen elzárkózó magyar bevándorlók bizalmát, amikor újabb brutális gyilkosság történik, s az áldozat ismét magyar. Mi állhat a háttérben? Egy gyilkos szekta? Egy pszichopata? Idegengyűlölet? Az áldozatok száma egyre nő, a magyarok körében pedig eluralkodik a félelem és a harag. Monk versenyt fut az idővel…

Mindeközben Monk felesége, Hester, aki korábban önkéntes ápolónő volt a brit hadseregben, váratlanul találkozik egy katonaorvos ismerősével, akiről mindenki azt hitte, hogy elesett a Krími háborúban. Súlyos sebesülése ellenére Dr. Herbert FitzHerbert azonban életben maradt, Magyarországon keresztül visszatért Angliába, s a londoni magyarok között telepedett le. Amikor a kalandos életű doktort vádolják meg a gyilkosságok elkövetésével, Hester elhatározza, hogy bebizonyítja barátja ártatlanságát…

***

A történelmi krimi legjobb hagyományaihoz híven az Egy gyilkosság visszhangja betekintést enged a dickensi London legsötétebb bugyraiba, s miközben érdekfeszítő stílusban szövi a történet szálait, fontos társadalmi és erkölcsi kérdéseket is felvet. Talán nem véletlen, hogy Anne Perryt a The Times a 20. századi krimi száz legnagyobb mestere között tartja számon.

(Perry, Anne: An Echo of Murder: (William & Hester Monk 23), Headline, 2017.)

Cseszneky Miklós

 


Hasonló cikkek