Egy Nógrád megyei idősotthont sem hagynak ki az oltócsapatok

Nógrád megyében is megkapják az idősotthonok lakói a koronavírus elleni vakcinát. Az oltócsapatok a kisebb intézményeket első, a nagyobb otthonokat pedig már a második alkalommal keresik fel vasárnapig.

Dr. Szabó Sándor, az oltásokat helyben koordináló Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja közölte: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház munkatársaiból álló két, továbbá a balassagyarmati és pásztói kórházak dolgozóiból álló egy-egy oltócsapat a megye összes ilyen intézményét felkeresi. A kormánymegbízott ismertetése szerint pénteken öt Nógrád megyei intézményben adták be a vakcinát, a szerdán indult és vasárnapig tartó időszakban minden ilyen megyei intézményt felkeresnek. Ez 27 helyszínt jelent, az előzetes igényfelmérés alapján több mint 1200 – dolgozó és bentlakó – érintett oltását végzik el – olvasható a Nógrád Megyei Kormányhivatal honlapján.

Mint írják, a pásztói Margit Kórház oltócsapata pénteken reggel a Pásztói Gondozási Központ Idősek Otthonát kereste fel. A helyszínen Farkas Attila, az intézményt fenntartó Pásztó Város Önkormányzatának polgármestere elmondta: tavaly ősszel ebben a központban is megjelent a koronavírus, de szerencsére minden érintettnél enyhe lefolyású volt a betegség, senki nem szorult kórházi kezelésre.

A polgármester üdvözölte, hogy immáron a pásztói idősek otthona lakói is élhetnek az oltás lehetőségével, hiszen az intézményben élő korosztály a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik. Farkas Attila kitért rá: látható, hogy az oltócsapatok rendelkezésre állnak és dolgoznak, mindenki szeretne gyorsabban haladni, a folyamat sebességét a rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg. Szükség van az oltásra ahhoz, hogy visszatérhessünk a normális életünkhöz úgy Pásztón és Magyarországon, mint a világon bárhol máshol – tette hozzá a város polgármestere.

A most zajló oltási kampány országosan összesen 1845 intézményt – többségében idősotthont, de más bentlakásos intézményt, például pszichiátriai intézményeket – érint. A vakcina beadásában 143 oltócsoport vesz részt. A folyamat kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a fertőzés az egészségügyi dolgozók mellett a nagyobb közösségben élő időskorúakat veszélyezteti a leginkább.

Fotók: MTI/Komka Péter

forrás: www.kormanyhivatal.hu/hu/nograd/hirek

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek