“Éld át Te is a lovaslét örömét!” – Országos Nyeregszemle Kiskunfélegyházán augusztus végén

Hamarosan lovasok népesítik be a Kiskunfélegyházi Városi Parkerdő területét: az eredetileg július 15-17-re tervezett lovas rendezvényt az eső elmosta, így végül augusztus 27-28-án tartják meg a Nyeregszemlét.

Fajtabemutatók, dámalovas bemutató, kézműves vásár és gasztronómiai élmények is várják az érdeklődőket. Természetesen nem maradhat el az ilyenkor szokásos lovas ünnepség és seregszemle, de lesz Országos Csikósverseny, Nyeregszemle Kupa, lovas bemutatók, valamint ingyenes lovaglás a gyerekeknek.

nyeregszemle

A Nyeregszemle műsorvezetője augusztusban Ézsiás Vencel, hagyományőrző huszárőrnagy, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke.

A helyszínül szolgáló Kiskunfélegyházi Városi Parkerdő különös romantikát, családias hangulatot kölcsönöz majd az egész rendezvénynek. A programok egyszerre három tisztáson zajlanak majd.

Országos Csikósverseny is várja a Nyeregszemle látogatóit

Csikósok és betyárok is összemérik tudásukat és ügyességüket az augusztusi Nyeregszemlén egy igazán látványos versenyben! A magyar lovas és csikós hagyományok méltó ápolása, a magyar csikós és betyár barátság elmélyítése is célja ennek a megmérettetésnek.

csikosverseny2_600

A lovas megmérettetésen a versenyzők felsorakoznak a versenybíróság előtt, ahol az öltözet hagyományőrző és táj jellege, a karikás állapota, a ló kondíciója, ápoltsága alapján történik az értékelés.

Ezt követően különféle érdekes versenyszámokban kell megmutatni képességeiket az indulóknak: poharas vágta, amikor úgy kell egy kört vágtázni teli pohárral, hogy minél több ital maradjon benne; köcsögverés és pányvavetés.

Szabadon választott gyakorlatok során is elkápráztathatják a közönséget a versenyben részt vevők: ezek lehetnek kantár nélkül végrehajtott gyakorlatok, ostoros-karikás idomítás, vagy akár a ló térdeltetése (pukedli) elköszönéskor.

csikosverseny4_600

A csikósversenyt gyermek és felnőtt kategóriában indítják. Akárki lesz is az idei év Csikós Bajnoka, egy dolog biztos: a közönség látványos és szép produkciókra, felejthetetlen élményre számíthat!

 

 

Képek: lovasok.hu, nyeregszemle.hu


Hasonló cikkek