Elhunyt II. Erzsébet királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

 

Halálának pillanatától elsőszülött fia, az eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó

 

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

 

 A közlemény nem részletezte az aggodalom okát

 

A Buckingham-palota először csütörtökön kora délután adott ki közleményt arról, hogy az uralkodó orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai “aggasztónak” találták egészségi állapotát.  A közlemény nem részletezte az aggodalom okát. Az a tény azonban, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű volt, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról. A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő halálhírét az udvar közleménye alapján, az előre kidolgozott protokollnak megfelelően a Press Association közszolgálati brit hírügynökség tette közzé csütörtök este.

 

Az összehívott trónutódlási tanács várhatóan péntek délelőtt ül össze

 

Ezzel egy időben a királynő személyi titkára értesítette az uralkodó haláláról Liz Truss brit miniszterelnököt, a londoni külügyminisztérium pedig hivatalos értesítést küldött a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országai közül annak a tizenötnek, amelyeknek most is a mindenkori brit uralkodó az államfője. Ezek közé tartozik Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Az új brit király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatja. Ha a Károly név mellett dönt, III. Károly néven léphet az Egyesült Királyság trónjára.

 

London Bridge művelet nevű protokoll

 

Az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

 

Francia vezetők országuk barátjaként méltatták a volt brit uralkodót

 

Emmanuel Macron francia államfő “Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének” nevezte a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt, az Egyesült Királyság uralkodóját.

 

“Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét” – írta a Twitteren a francia elnök franciául és angolul, miután egy fotót is posztolt a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról.

 

Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012) közleményében kiemelte, hogy II. Erzsébet királynő “a két ország közötti megingathatatlan barátság, és az azt megalapozó értékek jelképe volt”.

 

“Megőrzöm egy briliáns és szabad, nehéz feladatához hű szellem, egy alázatos és nagyvonalú személyiség emlékét, aki teljes nemzedékeket inspirált” – írta a volt államfő, aki megemlékezett a királynő “mosolyáról, hatalmas jóságáról és vidámságáról”, valamint “annyira finom brit humoráról” is.

 

Novák Katalin: a nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk

 

A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk – közölte a köztársasági elnök II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére reagálva csütörtök este a Facebook-oldalán.

Novák Katalin azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak.

 

“Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – tette hozzá az államfő, jelezve: II. Erzsébet “emlékét szívünkben megőrizzük!”.

 

A köztársasági elnök a Twitter-oldalán angol nyelvű bejegyzésében a többi között azt írta: II. Erzsébet “élete áldás volt, emléke kincs”, hozzáfűzve, rendíthetetlen szolgálata és méltóságteljes jelenléte mindenki tiszteletét kivívta szerte a világon.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

 

Az EU, a NATO és Belgium vezetői részvétüket fejezték ki

 

Fülöp belga király és felesége, Matild királyné, az Európai Unió, a NATO és Belgium választott vezetői is részvétüket fejezték ki II. Erzsébet brit uralkodó csütörtöki halála miatt.

A belga királyi pár az interneten is közzétett üzenetében kiemelte: nagy szomorúsággal értesültek Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. “Rendkívüli személyiség volt. Szép emlékeket fogunk őrizni róla, mindig bátorságról, méltóságról és odaadásról tett tanúbizonyságot” – fogalmaztak.

Az Egyesült Királyság kivételes uralkodót veszített el, aki mély nyomot hagyott a történelemben. “Mély részvétünket fejezzük ki a királyi családnak és a brit népnek. Nyugodjon békében szeretett férje mellett” – zárta üzenetét Fülöp király és Matild királyné.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzentében azt írta: mély szomorúsággal értesült Őfelsége II. Erzsébet haláláról.

 

Mint írta: II. Erzsébet volt a világ leghosszabb ideig hivatalban lévő államfője, és az egyik legelismertebb személyiség világszerte. Bátorsága és odaadása, amellyel országát szolgálta, sokak számára az erő forrása volt, és stabilitást jelentett a legnehezebb időkben is. A királynő állhatatos elkötelezettsége hazája iránt, családja és népe iránti szeretete jellemezte hosszú uralkodását. Együttérzése és azon képessége, hogy kapcsolatot tudott teremteni bármely nemzedékkel, miközben ragaszkodott a számára oly fontos hagyományokhoz, a valódi vezetés példája volt. Az Egyesült Királyság legjobbjait, népét és értékeit testesítette meg – emelte ki Von der Leyen.

“Őszinte részvétemet fejezem ki a királyi családnak és a brit népnek” – írta az Európai Bizottság elnöke.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, Erzsébet királynő, akit egykor “Rendíthetetlen Erzsébetnek” neveztek, szolgálatával és elkötelezettségével soha nem mulasztotta el megmutatni a tartós értékek fontosságát a modern világban.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke üzenetében aláhúzta: kevesen tudták oly mértékben alakítani a világ történelmét, mint Őfelsége II. Erzsébet királynő.

“A kötelesség és a szolgálat iránti törhetetlen elkötelezettsége példa volt mindenki számára” – fogalmazott az EP elnöke.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üzenetében azt írta, Erzsébet királynő figyelemreméltó uralkodása alatt a 20. és 21. század nagyon sok fontos eseménye történt. Az Európai Unió elismeréssel adózik egyedülálló hozzájárulása előtt a béke és a megbékélés megteremtéséhez. Távozása az egész világon érezteti hatását – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta: “mélységesen elszomorította” II. Erzsébet királynő halálának híre. Kiemelte: a királynő uralkodásának több mint 70 éve alatt önzetlenül vezette országát, és igazi közszolgálatot látott el.

“Legmélyebb részvétem a királyi családnak, a NATO-szövetséges Egyesült Királyságnak, Kanadának, valamint a Nemzetközösség valamennyi tagjának” – tette hozzá Stoltenberg.

Alexander De Croo belga miniszterelnök üzenete szerint Belgium részvétét fejezi ki a brit királyi családnak és a brit alattvalóknak. Mint írta, a királynő a stabilitás és a méltóság jelképe volt a brit nép számára több mint 70 éven át. Nyugodjon békében II. Erzsébet királynő! – tette hozzá a belga kormányfő.

 

Putyin részvétét fejezte ki III. Károly királynak

 

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az új brit királynak, III. Károlynak csütörtökön az eddigi uralkodó, II. Erzsébet királynő halála miatt.

 

“Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején” – állt az orosz államfő üzenetében, amelyet a Kreml Telegram-csatornáján tettek közzé.

 

II. Erzsébet, aki több mint hét évtizeden át uralkodott, 96 éves korában Skóciában hunyt el csütörtökön.

 

Fehér Ház: a királynő hozzájárult a brit-amerikai kapcsolatok elmélyítéséhez

 

I. Erzsébet páratlan államfői képességével és állhatatosságával hozzájárult az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítéséhez és különlegessé tételéhez – áll a Fehér Ház közleményében, amelyet II. Erzsébet halálára adott ki Joe Biden amerikai elnök és felesége. A Capitoliumon félárbocra eresztették az amerikai nemzeti lobogót a királynő iránti tisztelet jeléül.

Az elnöki házaspár legmélyebb együttérzéséről biztosította a királyi családot, amely “nem csak egy királynőt, de anyát, nagymamát és dédanyát is elveszített”. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államok polgárai minden gondolatukkal osztoznak az Egyesült Királyság és Nemzetközösség polgárainak fájdalmában.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy II. Erzsébet egy egész korszakot fogott át uralkodásával, egy állandóan változó világban a britek generációi számára az állandóságot jelentette, és büszkeséget adott nekik. Az első olyan brit uralkodó volt, akihez az emberek azonnal személyesen kapcsolódni tudtak világszerte – áll a búcsúüzenetben.

A Fehér Ház közleménye kiemeli II. Erzsébet szerepét a jótékonyságban, olyan célok szolgálatában, amelyek lelkesítettek, felemeltek embereket és gyarapították lehetőségeiket. A királynő élen járt az újonnan létrejött független országok tiszteletében. Számára nagyon fontos volt a népek szabadságának ügye.

Felidézik, hogy Joe Biden elnök 1982-ben találkozott először az uralkodóval egy szenátusi delegáció tagjaként, és 2021 júniusában az elnöki házaspárt fogadta II. Erzsébet.

Az elnök reményei szerint szoros barátság fog kialakulni közte és az új brit uralkodó között. A búcsúüzenet azzal zárul, hogy II. Erzsébet öröksége kiemelkedő helyen szerepel majd a brit történelem lapjain és a világ történetében.

Forrás: MTI.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek