Előadások és koncertek mutatják be az 5000 éves hangszert, a hárfát

A budapesti Festetics-palotában április 29-én rendezett Hárfa napon koncertek és előadások mutatják be a közönségnek az 5000 éves múlttal rendelkező hangszert és annak történetét.

Vigh Andrea hárfaművész, a Magyar Zeneakadémia rektora, az M1 aktuális csatorna hétfői adásában elmondta, hogy a palotában rendezett fesztivál délelőtti és délutáni programjai elsősorban a gyerekekhez és a fiatalokhoz szólnak, az esti koncertekre pedig a felnőtt közönséget várják.

Délelőtt hárfabemutató hangversenyen játékos formában mesélnek majd a hangszer múltjáról és a modern zene sokszínűségéről a gyerekeknek, délután pedig a fiatalokat avatják be a Zeneakadémia végzősei, valamint a rendkívüli tehetségek képzőjének növendékei a hárfázás világába.

Az esti előadásra Vigh Andrea és Gulyás Csilla hárfaművész a felnőtt közönséget várja. A rektor elmondta, hogy a hárfa történetét bemutató négyrészes sorozat első, szombati állomásán az ókortól a hárfa első aranykoráig mutatják be képekkel és filmrészletekkel illusztrálva a hangszer történetét. A barokk nagy zeneszerzőinek – Bach, Händel és Scarlatti – hárfára írt művei is felcsendülnek a híres hárfás komponisták, Krumpholz és Nadermann darabjai mellett, de szó esik Mozart híres Fuvola-hárfa versenyéről is. Az első hangversenyt további három alkalom követi egészen 2018. március 10-ig.

 


Hasonló cikkek