Szloávkiában is küszöbön a rezsit érintő válság

A rezsit érintő válság ezer eurót is meghaladó tételben növelheti a kiadásokat. Nagyjából másfél hónappal ezelőtt ígérte meg Richárd Sulík szlovák azt, hogy “napok kérdése,” és az általános memorandumból szerződés lesz, azaz életbe lép a “rászoruló” háztartásokra vonatkozó villanyáram-ársapka.

A háztartások akár 1800 eurós többletköltséggel is szembesülhetnek.

A szlovák Árszabályozási Hivatal arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a fogyasztók veszélyeztetett körére vonatkozó villanyáram szabályozott jövő évi ára az augusztus 1. és szeptember 30. közötti piaci árindexből indul ki. Amikor az energiaválság kapcsán Sulík Matovičcsal közös sajtótájékoztatón bejelentette az áramár befagyasztását, akkor még csak a memorandumot írták alá.l

Nagy a valószínűsége annak, hogy az áramszolgáltatók a szabályozott szegmensek fogyasztói számára a jelenleg érvényes kötelező szabályok alapján kezdik meg a villanyáram megvásárlását. Ha viszont először a piaci áron szerzik be az áramot, és csak utána kényszerítik őket rá a memorandumba foglalt ársapka betartására, fennáll a veszélye annak, hogy a szabályozott, befagyasztott árú villany ára el sem jut a célcsoporthoz.

A másik lehetőség, hogy az áramszolgáltatók kompenzációs igényt nyújtanak be a feleslegesen megvásárolt villanyáram után.

Egy elektromos árammal fűtő, vizet melegítésre, főzésre stb. használó háztartás éves kiadásai közel 1800 euróval emelkednének. Havi lebontásban ez csaknem 150 euró plusz kiadást jelent. Az áramot és gázt egyaránt használó háztartások átlagos kiadásai több mint 2900 euróra is nőhetnek. Az állam intézkedései legalább részben csökkenthetik ezeket a hatásokat, ám hatékonyságuk attól függ majd, milyen gyorsan tudják azokat elfogadni, lesz-e elég erőforrás és hogyan ültetik át őket a gyakorlatba” – mondta Andre Juris, az ÚRSO elnöke.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Fotó: SITA, Jana Birošová

Amennyiben
tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek