Enyhítenék a korlátozásokat május 15 után Romániában

Május 15-e után lazíthatunk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken – jelentette be kedden, április 21-én Klaus Iohannis román államfő, ám hozzátette: erre kizárólag akkor kerülhet sor, hogyha az új fertőzések és a halálesetek száma csökkenni kezd.

,,Május 15-e után, amennyiben csökken a fertőzött személyek száma, csökken a halálesetek száma (…), ha mindannyian betartjuk a hatóságok által bevezetett intézkedéseket, és a dolgok jól mennek, akkor lazíthatunk a korlátozó intézkedéseken”– mondta az államfő. Kifejtette: a korlátozásokat fokozatosan szüntetik meg. ,,Nem lesz egy hirtelen lazítás, mert a szakemberek szerint a vírus nem tűnik el. Bizonyos korlátozásokkal kell tovább élnünk” – mondta. Rámutatott: a lazító intézkedéseket tudományos és orvosi bizonyítékok alapján hozzák meg, miután megvitatták ezeket a járvány kezelésében részt vevő szakemberekkel.

,,Kezdetben ismét végezni lehet majd olyan tevékenységeket, amelyek csekély fertőzési kockázattal járnak. Nyilvánvaló, hogy szükség van orvosok, szakemberek és gazdasági szakértők értékelésére is, amennyiben újra akarjuk indítani a román gazdaságot”– mondta az elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozásokat lazító intézkedések azt jelentik majd, hogy az állam ,,kevésbé avatkozik be az állampolgárok életébe”, de ez azzal is jár, hogy mindenkinek nagyobb lesz az egyéni felelőssége.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot május 15-éig van érvényben. Klaus Iohannis kedden a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány több tagjával együtt értékelte ki a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedéseket.

Forrás: agerpres.ro


Hasonló cikkek