Beszámoló: az EU ukrajnai tanácsadó missziója

Kárpátalján tájékozódott az Európai Unió ukrajnai tanácsadó missziója

Kárpátalján tett látogatást az Európai Unió ukrajnai tanácsadó missziójának (EUAM Ukraine) küldöttsége. A nyolctagú csoport három tagja Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában találkozott Barta Józseffel, a KMKSZ alelnökével, megyei képviselővel és dr. Zubánics Lászlóval, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetsége (UMDSZ) elnökével.

A tanácskozásról beszámolva Zubánics László a Kárpáti Igaz Szónak elmondta:

„Mondandónkat Barta Józseffel gyakorlatilag kettéosztottuk. Ő elsősorban a politikai, illetve önkormányzati témákat érintette beszámolójában, jómagam pedig azokra a kritikus tényezőkre igyekeztem koncentrálni, amelyek mindennapi életünket, szabad mozgásunkat korlátozzák.”

Az UMDSZ elnöke a találkozón kifejtette: „Mindenképpen fontos a személyi szabadság, mint alapjog, amelyet a szervezeteink a különféle választott testületeken keresztül próbálnak meg biztosítani. Továbbra is jelentős gondot jelent a korrupció.”

Az EU képviselőit érdekelte többek között a rendvédelmi szervekkel való együttműködés: mennyire vonzó életpálya például a belügyi szervekben való elhelyezkedés.

„ Mint elmondtam, a kárpátaljai magyarság képviselői hosszú évtizedeken keresztül ódzkodtak attól, hogy valamelyik egyenruhás testület tagjai legyenek. Ennek történelmi gyökerei vannak, ugyanakkor a hatalom igyekezett valamilyen módon a nemzetiségi „kvótát” biztosítani, így például a 90-es években a Beregszászi járási rendőrség parancsnoka többnyire magyar nemzetiségű volt. A különböző testületekben (polícia, fiskális szervek stb) természetesen vannak magyar nemzetiségű személyek. Mint az EU-képviselők kifejtették, egy nappal korábban a Nemzeti Polícia helyi vezetőivel egyeztettek, s ennek alapján valószínűsíthető, hogy ebben a testületben is helye volna magyar nemzetiségűeknek. Megállapodtunk, hogy ehhez a kérdésben következő látogatásuk során még visszatérünk – foglalta össze Zubánics László.


Hasonló cikkek