Év végi fogadalmak: hogyan változtassunk?

Elérkeztünk a 2017-es év utolsó napjához. Valakinek az előző esztendőkhöz képest is rosszabb éve volt, másoknak talán kedvező változás állt be végre a munkáját illetően, vagy a párkapcsolata terén. Egy biztos: sokan tesznek fogadalmakat Szilveszter éjszakáján. Amelyek jó része – legyünk őszinték magunkkal – sohasem válik valóra. De miért nem? Mit tegyünk, hogy ezúttal másképp legyen, és a következő év végén csupa pipát tehessünk a képzeletbeli listánkra?!

Az év végi elhatározások nagy része azért válik valóra, mert többnyire csak nagy lelki felindulás hatására határozzuk el, hogy “jövőre leadok pár kilót”, “új munkahely után nézek”, “kedvesebb leszek a párommal”, “kevesebbet veszekszem a gyerekkel” és hasonlók… S aztán másnap ugyanúgy tesszük a dolgunkat, jobb esetben pár napig vagy 1-2 hétig tudjuk tartani magunkat az elhatározásunkhoz. S talán ugyanezeket az elhatározásokat tesszük minden év végén.

A változás mindig egy hosszabb folyamat és gyakran nem kis erőfeszítést igényel, kitartás és idő kell hozzá. S a mindennapok rohanásában, nem mindig jut időnk, energiánk és figyelmünk arra, hogy kontrollt gyakoroljunk a már rögzült beidegződéseink fölött, ezért ezek gyakran felülkerekednek az új, vágyott szokásokon. Azonban van rá mód, hogy végül sikert érjünk el!

A változás titka

Ha új életet akarunk, akkor vegyük figyelembe azt a tényt, hogy az eddigi életvitelünk sem egyik napról a másikra alakult ki. Legyünk türelmesek! Életviteli tanácsadók a „21 napos szabályt” szokták emlegetni: eszerint az új szokások gyakorlással és ismétléssel 14-21 nap alatt könnyedén kialakíthatók.

Vegyük figyelembe, hogy az eddigi kényelmi zónánk elhagyása valószínűleg frusztrációval is jár. Készüljünk fel erre! Jutalmazzuk magunkat időről időre, bármilyen eredmény után, akár egy aprósággal! (Természetesen fogyókúrázók ne édességgel lepjék meg magukat.)

Sokat számít, hogy van-e lehetőségünk arra, hogy a körülményeinken is változtassunk; például egy időre ne ugyanazokkal az emberekkel találkozzunk, s esetleg a helyszín is más legyen. A legjobb, ha egy hosszabb utazással tudjuk egybekötni új szokásaink kialakítását. Erre pedig az ünnepi időszak jó alkalmat adhat.

Kívánok mindenkinek sikeres, igazán boldog új esztendőt!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Kapcsolódó cikkeink:

Számot vetni önmagunkkal

Év végi leltár – önmagunkban

 

Képek forrásai:

huffingtonpost.commgic-connects.com


Hasonló cikkek