Fáklyás felvonulással ünnepelték 1956 hőseit

Vona Ildikó

Borsodban megyeszerte koszorúzással egybekötött verses-zenés műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőire. Mezőkövesden, Sátoraljaújhelyen városi kitüntetések átadásával, Cigándon, Mezőcsáton fáklyás felvonulással emelték még tovább az ünnep fényét, Miskolcon pedig egésznapos rendezvénnyel tisztelegtek a hősök előtt.

Miskolc elesett hőseinek emlékműve, Szanyi Péter alkotása a miskolci Hősök terén

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó – kommunista diktatúra és szovjet megszállás elleni – forradalom bontakozott ki, amelyhez a borsodi megyeszékhely is nagy erőkkel csatlakozott. A miskolci forradalmi események 1956. október 22-én kezdődtek, amikor a DIMÁVAG Gépgyár fiatal munkásai aláírásgyűjtésbe kezdtek egy vitafórum megtartásáért, valamint összeállítottak egy 21 pontos politikai követelést. A helyi egyetemisták szintén pontokba szedték a maguk követeléseit, így október 25-én óriási méretű felvonulás helyszíne lett Miskolc. Több tízezres tömeg vonult megállíthatatlanul az utcákon, ami aztán a Zsolcai kapuban eldördülő sortűzhöz vezetett.

Korabeli fotó a Földes Ferenc Gimnázium falán

A Belügyminisztérium megyei főosztályának épületénél lőttek másnap rendőrök és államvédelmisek a fegyvertelen tüntetőkre. A támadásban 16-an haltak meg; a legfiatalabb áldozat a 13 éves diáklány, Misley Emese volt, aki tejért indult a Búza téri Vásárcsarnokba, amikor egy golyó eltalálta. A sérültek közül ketten (Hriczu Béla fényképész és Duzs László kereskedősegéd) a sortűz helyszínén, a többiek a kórházba szállítás után veszítették életüket.

Mostanra már hagyománnyá vált, hogy az október 23-i ünnepségsorozat koszorúzással kezdődik a sortűz áldozatainak emléktáblájánál. Így történt ez idén is. Innen indulva aztán a város különféle pontjain helyezték el a miskolciak a tisztelet virágait (többek közt a Nagy Imre-emléktáblánál, az ’56-os emlékműnél, a Romek-emlékoszlopnál, a Megyei Munkástanácsok és a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál). A szabadtéri program végén az önkormányzat képviselői, a pártok, a társadalmi szervezetek és a diákok ellátogattak az október 25-i nagygyűlés helyszínére, a Petőfi térre. 1956-ban negyvenezer tüntető előtt itt szavalta el a népszerű színművész, Nagy Attila a Himnuszt és a Nemzeti dalt.

A 60. jubileumra készült, 2016-os megemlékezés  jelenete a Petőfi téren: Nagy Attila szavalja a Nemzeti dalt 1956. október 25-én

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést este díszelőadás zárta a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol Kriza Ákos polgármester beszédét követően a jelenlévők megtekintették a miskolci színtársulat verses-zenés ünnepi műsorát.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Hasonló cikkek