Februártól új rendszer ellenőrzi a gyógyszerek eredetiségét Szlovákiában

Az új rendszer a gyógyszerek eredetiségét az úgynevezett biztonsági elemek segítségével fogja ellenőrizni, s február 9-től működik majd, tájékoztatott weboldalán az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (ŠÚKL). Magdaléna Jurkemíková szóvivő a TASR hírügynökségnek kifejtette, hogy a hamis gyógyszerek rendkívül veszélyesek.

 „Például nehézfémeket is tartalmazhatnak, ilyen lehet az arzén, alumínium, higany. Nem kizárható az sem, hogy mérgeket és rákkeltő anyagokat adagolnak az ilyen kétes készítményekbe, például patkánymérget, fagyálló folyadékot, falfestéket, téglaport, gipszet, parkettaviaszt, nyomtatókhoz használatos festéket, vagy akár sárga aszfaltszínezéket. A hamisított gyógyszereket nem szakképzett személyzet állítja elő. A készítmények így különböző szennyeződéseket tartalmazhatnak.”– sorolta Jurkemíková.

Egészségügyi kockázatot jelentenek még a hamisítványok esetében a nem megfelelő logisztikai feltételek a tárolás és a szállítás során, ennek következtében sérülhetnek vagy akár fertőződhetnek is a készítmények.

Az új intézkedések és kötelességek érintik a gyógyszerellátási lánc összes szereplőjét, vagyis a gyártókat, a nagyforgalmazókat, a gyógyszer forgalomba hozatalára vonatkozó engedély tulajdonosát, a gyógyszertárakat és a nemzeti hatóságokat.

A gyógyszeres dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is. Ezzel ellenőrizhetővé válik, hogy a gyógyszerhez senki nem nyúlt. A biztonsági elemeket a gyártás során helyezik a készítményekre, a gyógyszer-értékesítő ponton deaktiválják majd, ahol egyúttal ellenőrzik a csomagolás sértetlenségét is. A gyógyszer eredetiségét a gyógyszerész ellenőrzi, mielőtt kiadná a készítményt a betegnek. Ezáltal garantálva van, hogy az eredeti készítmény kerül kiadásra. Ez tulajdonképpen egy „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd.

Forrás: TASR, Felvidék.ma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek