Felmérés: a budapestiek 20 százaléka szeretné, hogy Karácsony induljon kormányfőjelöltként 2022-ben

Karácsony Gergely alig másfél évvel megválasztása után felállna a főpolgármesteri székből, helyette az ellenzéki koalíció kormányfő-jelöltségét célozza meg. Tekintettel a miniszterelnöki ambíciókra, megkerülhetetlen kérdés a főpolgármester 2019 ősze óta folytatott várospolitikájának, teljesítményének értékelése. A Századvég megvizsgálta, hogy a budapesti választók mit gondolnak Karácsony Gergelyről és másfél éves városvezetői munkájáról.

A többség szerint rossz irányba mennek a dolgok a fővárosban

A kutatás rávilágít arra, hogy a fővárosi polgárok többsége (53 százaléka) úgy látja: Budapesten jelenleg inkább rossz irányba mennek a dolgok, ezzel szemben a 37 százalékuk pozitívan értékeli a fővárosi fejleményeket. Ezzel párhuzamosan Karácsony Gergely megítélése megosztó, a főpolgármester nem tudta maga mellé állítani a budapesti választók meghatározó többségét. A MEGKÉRDEZETTEK 48 SZÁZALÉKA KEDVEZŐTLEN, MÍG A 47 SZÁZALÉKUK KEDVEZŐ VÉLEMÉNYT FOGALMAZOTT MEG KARÁCSONY GERGELY SZEMÉLYÉRŐL. 

Miközben a városban relatív többségben vannak az ellenzéki orientációjú választók (49 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra, 41 százalék a Fideszre), a válaszadók 50 százaléka egy új embert látna szívesen Budapest élén, míg a Karácsony Gergely főpolgármesterségét támogatók aránya 38 százalékra tehető (alacsonyabb, mint személyes szimpátia indexe).

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mindez nem azért van-e, mert valójában szívesebben látnák kormányfőként? A felmérésből azonban az is kiderül, hogy mindössze a budapestiek 20 százaléka szeretné, hogy a főpolgármester induljon kormányfőjelöltként 2022-ben, 76 százalék azt várná, hogy vagy maradjon Budapesten és töltse ki az idejét, vagy távozzon ezen szerepéből is.

Többségben vannak azok, akik szerint Tarlós alatt jobban működött a város

Kijelenthető, hogy a budapestiek szerint Tarlós István jobb gazdája volt a fővárosnak, mint a jelenlegi főpolgármester. A kutatás rávilágít, hogy a megkérdezettek fele (50 százaléka) úgy gondolja, hogy Budapest dolgai jobban mentek Tarlós főpolgármestersége idején, ezzel szemben a 37 százalékuk Karácsony városvezetését ítéli eredményesebbnek.

A budapestiek közepes-gyenge főpolgármesternek tartják Karácsony Gergelyt

A felmérés kitért a fővárosi közállapotok megítélésére is. Megállapítható, hogy a válaszadók több mint háromnegyede aggasztónak véli a forgalmi dugókat (82 százalék) és a légszennyezettséget (80 százalék) Budapesten.

Ezenfelül a fővárosi megkérdezettek 74 százaléka a koronavírus-járvány gazdasági következményeivel, a 71 százalékuk a hajléktalanok utcai jelenlétével, továbbá a 70 százalékuk a Lánchíd állapotával kapcsolatban fejezte ki aggodalmait. A droghasználat és a drogok elterjedtsége (58 százalék), a köztisztaság (63 százalék), illetve a közbiztonság (52 százalék) hiányosságai ugyancsak nyugtalanítják a budapesti válaszadókat.

EZEK FÉNYÉBEN KEVÉSBÉ MEGLEPŐ, HOGY A MEGKÉRDEZETTEK KÖZEL KÉTHARMADA (63 SZÁZALÉKA) KÖZEPES, ILLETVE GYENGE FŐPOLGÁRMESTERNEK TARTJA KARÁCSONY GERGELYT, ezzel szemben a 35 százalékuk jó, eredményes városvezetőnek ítéli a Párbeszéd politikusát. Feltételezhető, hogy Karácsony teljesítményének kedvezőtlen lakossági értékelésében szerepet játszik az a körülmény is, hogy a főpolgármester – korábbi zuglói polgármesterségéhez hasonlóan – jelenlegi pozíciójára is politikai ugródeszkaként tekint.

 

Forrás: origo.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek