Feloldották a titkosítás alól a pénzügyőrök sokmilliós, túlárazott szerződéseit Szlovákiában

Nyolc évvel a vérlázítóan túlárazott szerződések megkötése után az Pénzügyi Főigazgatóság feloldotta a titkosítást. A szerződések a Vámszedő-ügyhöz kapcsolódnak, amelyben a Pénzügyőrség volt, Smer által kinevezett igazgatója, František Imrecze és Jozef Brhel oligarcha is érintett.

Az első keretszerződést Imrecze az Allexis céggel kötötte, amelynek tulajdonosa Michal Suchoba volt, akit Imrecze golfpartnereként tartottak számon. Az ügyletnek Jozef Brhel oligarcha, és fivére, Peter Brhel is haszonélvezői lehettek. Versenypályázat nem volt, az összeg nem egész 6 millió euróra rúgott, ám fokozatosan újabb szerzősekkel és csatolmányokkal 42 millióra növelték a cechet – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

Bár az IT-szektor az egyik legjobban fizető ágazat Szlovákiában, az egy programozóra jutó 550 eurós napi fizetés két hónapon keresztül, úgy, hogy legalább 30 IT-szakembernek kellett dolgoznia, egyértelmű túlzásnak tűnik. Főleg, hogy ezek a számok csak egyetlen 726 ezer eurós részfeladatra vonatkoztak.

A Beset nevű IT-vállalkozás 3, a Lynx 12 milliós megrendelést kapott a pénzügyérségtől. A cég szerepelt Peter Plavčan egykori SNS-es oktatási miniszter titkos céglistáján. Plavčan jóvoltából a Beset 34 millió eurót nyert kutatás-fejlesztés címszó alatt “kardomiopátia-kutatásra”. Mikor a sajtó elkezdett foglalkozni az üggyel, az uniós támogatást megvonták a cégtől.  A Beset szerződése a Pénzügyőrökkel jóval jövedelmezőbbnek bizonyult. A hárommilliós keretösszegből 452 ezerbe került egy egy hónapig tartó adatmigrációs eljárás. Papíron 5496 munkaórát számoltak el 82 eurós óradíjjal. Több alkalmazottra számolták el a pénzt, mint amennyivel a cég rendelkezik. Imrecze további 20 millió euró értékben bővítette a szerződést csatolmányokkal.

Érdekesség, hogy a Beset által projektbe bevont szakemberek egy ötöde a Sevitech nevű cég alkalmazásában állt, a Sevitech pedig Brhel érdekeltségébe tartozott, hivatalosan a végső kedvezményezettje Michal Brhel (az oligarcha fia). És tovább repkedtek a milliók. Imrecze lemondását követően utódja, Lenka Wittenbergerová 50 milliós szerződést kötött az Alison Slovakiával.

A letartóztatások és kihallgatások első köre már megtörtént, de érdemi változást a szerződésekben egyelőre alig eszközöltek.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: korkep.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek