A szlovákiai egyetemek túlnyomó többsége elutasítja a felsőoktatási törvény módosítását

A legtöbb szlovákiai egyetem vezetése elutasítja a felsőoktatási törvény tervezetét, amelyet már a második olvasatba utalt a parlament. Hétfőn két órás figyelmeztető sztrájkot tartott 67 szlovákiai egyetemi kar, és a törvény tárgyalásának folytatása során újra sztrájkolni akarnak. Az egyetemek autonómiáját féltik a kormánytól.

Elutasítja a Felsőoktatási Tanács (RVŠ) a felsőoktatási törvény módosítását, amelyet első olvasatban már elfogadott a parlament 81 szavazattal. „A legnagyobb probléma, hogy az egyetem akadémiai szenátusa nem rendelkezhet a jövőben az egyetem vagyonával, nem dönthet a költségvetéséről, ezt a jogot az igazgatótanács kapja meg” – jelentette ki Pavel Neogrady, a Felsőoktatási Tanács (RVŠ) tagja, a Komensky Egyetem Természettudományi Kara Akadémiai Szenátusának az elnöke.

Az igazgatótanácsot a tervezet szerint felerészben az egyetem szenátusa jelöli majd, viszont külső embereket kell találniuk, nem lehetnek az egyetem munkatársa. A másik felét a miniszter nevezheti ki. „Vagyis rólunk döntenének, de nélkülünk” – jelentette ki Neogrády. A költségvetéshez ugyan az egyetei szenátus hozzászólhat, de az igazgatótanács hagyja jóvá.

„Ebben a helyzetben reális a veszélye annak, hogy politikai szempontok alapján döntenek majd a költségvetésről. Nem állítom, hoyg a minisztérium jelöltjeinek ez lesz majd a szándéka, de erre lehetőségük van.” – véli Neogrády.

A hétfői tiltakozásba a 106 szlovákiai egyetemi kar közül 67 kapcsolódott be, köztük a pozsonyi Comenius Egyetem mellett a Szlovák Műszaki Egyetem, a Közgazdaságtudományi Egyetem, részben a kassai Műszaki Egyetem, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem több kara, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem karai és az észak-komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Kara is.

A hallgatókat képviselő Egyetemi Hallgatói Tanács (ŠRVŠ) bizonyos kitételekkel támogatja a parlamentben lévő törvénytervezetet. A február közepén kiadott nyilatkozatuk szerint a tervezet javítja az egyetemisták körülményeit. A szervezet szerint a rektorválasztás is transzparensebbé válik a javaslat szerint. Ugyanakkor kiemelik azt is, hogy a felsőoktatás színvonalának javításához elsősorban magasabb állami támogatásra lenne szükség.

A második olvasat a márciusi ülésen várható, a RVŠ a parlamenti vita idejére újabb sztrájkot tervez.

A legtöbb szlovákiai diák csehországi egyetemeken tanul, ahol az egyetemek struktúrája szinte teljes mértékben megegyezik azzal, ami jelenleg Szlovákiában is érvényes. Amiben óriási a különbség, az a finanszírozás mértéke, Csehországban az állam többszörösét költi a felsőoktatásra a szlovákiainál.

Forrás: parameter.sk

Fotó: Paraméter.sk

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek