Felvidéken jártak az ózdi diákok

A tavalyi sikeres kirándulás után, idén májusban ismét részt vett az ózdi Újváros Téri Általános Iskola a „Határtalanul” programban, mely segítségével 50 tanuló ismerhette meg a Felvidék egykori magyar városait.

Vendégségben Tornalján

A Határtalanul programot minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki több kategóriában. Az általános iskolásoknak szóló pályázat a 7. osztályosok számára készül és fő célja, hogy valamennyi hetedikes tanuló eljusson a határainkon túl lévő magyarlakta területekre, találkozzon ott élő magyar emberekkel, megismerje kultúrájukat, életüket, mindennapjaikat.

Lőcse város szégyenketrece

A 2017. május 18-21. közötti időszakban négy napot töltöttek az ózdi diákok a Felvidéken. Először a Tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába látogattak el, ahol a kölcsönös bemutatkozó műsor után közös játékkal folytatódott az ismerkedés. A vendégek remekül érezték magukat, a házigazdák pedig nagy szeretettel fogadták őket.

Kassán, a Szent Erzsébet székesegyház előtt

A négynapos utazás során megtekintették a Betléri Kastélyt, a Gombaszögi barlangot, Igló, Lőcse, Késmárk és Kassa nevezetességeit, és „elfoglalták” a Szepesi várat. A látottakat a tanulók csoportokban munkálkodva dolgozták fel: készültek rajzok, térképek, rövid leírások, fogalmazások, valamint útinaplók.

Késmárkon meglátogatták a várat, a fatemplomot, Thököly Imre sírját az evangélikus templomban. Ebből a városból gyönyörű kilátás nyílik a Tátrára, ahol még a tanulók többsége nem járt, így Lomnicra is tettek egy kis kitérőt. A következő napokon Igló és Lőcse nevezetességeit ismerték meg. A Szepesi várban rajzoltak és képzeletbeli történeteket találtak ki a vár életével kapcsolatosan. Az idei tanulmányi kirándulás Kassán ért véget.

Vidám csapat, háttérben a Betléri kastéllyal

A hazaérkezést követően értékelő órát tartottak, ahol a tanárok és a diákok kielemezték a látottakat. Óriási élmény volt az ózdi tanulók számára ez a felvidéki kirándulás, amiről most készül egy vetítéssel egybekötött élménybeszámoló.

(Fotók: Katona Tibor)

Vélemény, hozzászólás?