Free dzsessz, afrikai és ázsiai zenei elemek a Jü új lemezén

Különleges hangzású lemezzel jelentkezett a 2012 óta aktív budapesti bázisú Jü zenekar, amely a következő hetekben az A38 hajón és a Trafóban is bemutatja friss anyagát.

Az instrumentális albumra a meghökkentő hatások, a szokatlan hangszerelések is jellemzők. A Jü hangzásában egyesül a rock intenzitása, a free dzsessz szabadsága, az ambient hipnotikus hatása, és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája – áll az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

 A Jü tagjai (Halmos András – dob, Hock Ernő – basszusgitár, Mészáros Ádám – gitár) olyan formációkból ismertek, mint a Péterfy Bori & Love Band, a Qualitons, a Zuboly, az Erik Sumo Band, a Dresch Quartet vagy a Gadó Gábor Quintet. A trió számos nemzetközi klubban és fesztiválon megfordult már.

A Rarenoise Records gondozásában megjelenő új anyagra két vendégelőadóval bővültek: Győrfi Dóra énekes a Jáva szigetén tradicionális gamelán és wayang együttesek tagja, Bolcsó Bálint pedig kísérleti elektronikus zenész.

“Addig játsszuk, bontogatjuk a hozott témákat, amíg formát, struktúrát találunk nekik. Elsősorban zenei hatásokban gondolkodunk: általában azok az élmények tudnak inspirálóak lenni, amelyekben nem a hagyományos zenei idiómák működnek. Ezekre a legjobb példák a nem nyugati népzenék, amelyekből általában merítünk. Az új lemez esetében leginkább az indonéz gamelán mondható domináns hatásnak”

– idézte a közlemény Mészáros Ádámot.

A gamelán zene mellett a csapat első lemeze, az 2014-ben megjelent Jü Meets Möster című anyagon már feltűnő indiai misztikus dalforma, a bhadzsan énekelt formája is feltűnik.

A Jü szeptember 26-án az A38-on játszik, az új anyag hivatalos bemutatója pedig november 8-án egy különleges látványvilágú koncerten lesz a Trafóban.

 


A 2012-ben alakult Jü trió úgy vált pár év alatt szinte kultikussá, hogy zenéjükből hiányoznak a szokásos, a publikum fantáziáját könnyen megragadó formai elemek. Nem dalokat írnak, a gondosan felépített, egyéni hangú kompozíciókból hiányzik a vokál, a szöveg, zenéjük csupán a gitár (Mészáros Ádám), a basszusgitár (Hock Ernő) és a dob (Halmos András) atavisztikus, hatalmas energiákat felszabadító, ugyanakkor precíz, feszes, tökéletesen egybesimuló összhangján alapul.  A számos formációban alkotó tagok a Jü-ben remekül tudják eddigi tapasztalataikat, inspirációikat szintetizálni, lepárolni, s egyetlen elementáris élménnyé transzformálni.


Hasonló cikkek