FRISS! – Koronázási mise az egykori koronázó templomban

A Mátyás-templomban ad koncertet a Reményi Ede Kamarazenekar október 1-én. Az est házigazdája Kautzky Armand színművész lesz.

Nagyszerű hangversennyel, Budapesten ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a miskolci székhelyű kamaraegyüttes. A pénteken 19.30-kor kezdődő koncertre – a támogatóknak köszönhetően – a belépés ingyenes. Felcsendül két Mozart-mű: a C-dúr Koronázási mise és a D-dúr templomi szonáta, valamint sor kerül egy ősbemutatóra is. Lendvai Péter szerzeménye, a Concerto in E itt hallható majd először.

A jubileumi koncerten közreműködik még Bódi Zsófia (szoprán), Németh Judit (alt), Boncsér Gergely (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), a Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes), Siklósi Tamás (fuvola), Viszlai Dániel (csembaló). Vezényel: Szarka Tamás.

A Reményi Ede Kamarazenekar neve számos európai és tengerentúli városban is ismerősen cseng: Ausztria, Németország, Olaszország, Szlovákia, Hollandia, Dél-Korea, Panama, Ecuador, Nicaragua és Florida nagyvárosaiban adott sikeres koncerteket, de a legtöbb hangversenyt Svájcban adta, ahol körülbelül 100 alkalommal lépett színpadra.

A zenekar 1981-ben alakult Gál Károly hegedűművész vezetésével 40 éve fenntartó nélkül működik, tagjai főállásban a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Színház vonós szólamainak tagjai, koncertmesterei, illetve zenetanárok. Jelenlegi művészeti vezetője Kriston Tamás hegedűművész. Az együttes 2007-ben megkapta Miskolc Város Nívódíját, majd 2017-ben a Reményi Ede Zenei Díjat.

Repertoárja a barokk zenétől napjaink muzsikájáig terjed, a klasszikustól a népzenéig, az örökzöld jazz dallamaitól a rock metalig. Fúvós művészek közreműködésével képes akár szimfonikus műveket is műsorára tűzni. Kamarazenei műveken kívül hallhattunk már tőle szimfóniákat, oratóriumokat, operákat, de tagjai nyitottak az igényes könnyűzene iránt is.

Olyan neves szólistákkal adott már koncerteket a zenekar – Magyarországon és külföldön –, mint Ágoston András, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Oláh Vilmos (hegedűművészek), Jandó Jenő, Krausz Adrienne, Selmeczi György (zongoraművészek), Frank Lloyd, Dávid Johnsson (kürtművészek),  Gregor József és Tokody Ilona operaénekesek, Friedrich Reinhold  trombitaművész, Malek Andrea, Pál Dénes, Szulák Andrea énekesek, valamint könnyűzenében tevékenykedő együttesek: a Miskolc Dixieland Band és két szimfonikus metal csapat, a holland Epica és a svéd Therion.

Több lemezt készített már a kamarazenekar, és minden lehetőséget megragad, hogy határainkon túl is bemutassa a magyar zeneműveket, népszerűsítse kortárs alkotók darabjait, mint pl. Ács Gyula, Lendvai Péter és Orbán György műveit. Feladatának tekinti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tanuló fiatal tehetséges zenészek támogatását, és évek óta örömmel vállalja, a Böjte Csaba szerzetes által fenntartott, erdélyi gyermekvédelmi központok javára szervezett jótékonysági gálákon való közreműködést.

Egy kis kedvcsináló a jubileumi koncerthez: Mozart a Therion és a Reményi Kamarazenekar különleges előadásában. Érdemes meghallgatni!

(Kiemelt kép: Máthé Zoltán fotója/ MTI)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek