Miért jár Miskolcra Kautzky Armand? – megkérdeztük a színművészt

Budapesten kértük interjúra, ahol egy koncert házigazdája volt a Mátyás-templomban október 1-én.

Nagysikerű, teltházas hangversenyt adott a Reményi Ede Kamarazenekar az egykori koronázó templomban. Több helyszínen ünnepli megalakulásának 40.évfordulóját a miskolci székhelyű együttes. Az első ilyen, jubileumi koncertre múlt pénteken a fővárosban került sor, és műsorvezetőnek felkérték rá a népszerű színművészt, aki elmondta, nem először dolgozik a zenekarral. Sőt, azt is elárulta, miért kedves neki annyira Miskolc városa.

 – Több miskolci kötődésem is van – meséli Kautzky Armand –, hiszen laktunk ott. Gyerekkoromat töltöttem Miskolcon, jó néhány évet a szüleim ott játszottak a színházban. Van egyfajta gyerekkori emlék- és élményanyagom Miskolcról, jelenleg pedig az unokaöcsém játszik a zenekarban, tehát van egy mostani kötődésem is. Többször fölkértek már közös munkára, akár műsorvezetőként, akár például Stravinsky darabjában, A katona történetében dolgozhattam a Reményi Ede Kamarazenekar tagjaival. Több szállal kötődöm Miskolchoz, ezért is várom nagy örömmel ezt a mai közös koncertet itt, a Mátyás-templomban – felelte a színművész.

Négy további állomása van a jubileumi koncertsorozatnak. Legközelebb Miskolcon hallható a Reményi Ede Kamarazenekar, arról is kérdeztük a színművészt.

– Nagyon remélem, hogy ott is szükség lesz rám, és újra meghívnak műsorvezetőnek. Természetesen, ha felkérnek, és rá is érek, akkor ott leszek. Mindig nagy örömmel megyek Miskolcra – válaszolta Kautzky Armand.

A koncert szólistái: (b-j) Bódi Zsófia, Németh Judit, Boncsér Gergely és Hámori Szabolcs (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Két Mozart-mű, a C-dúr Koronázási mise és a D-dúr templomi szonáta, valamint Lendvai Péter szerzeménye, a Concerto in E hangzott el a Mátyás-templomban. Közreműködött Bódi Zsófia (szoprán), Németh Judit (alt), Boncsér Gergely (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), a Budapesti Lantos Kórus, Siklósi Tamás (fuvola), Viszlai Dániel (csembaló). Vezényelt: Szarka Tamás.

A Reményi Ede Kamarazenekar 1981-ben alakult Gál Károly hegedűművész vezetésével. Magyarországon kívül számos európai és tengerentúli városban is ismerősen cseng a formáció neve. Több lemeze is megjelent, sok neves szólistával koncertezett már a Miskolc Város Nívódíját és a Reményi Ede Zenei Díjat elnyert együttes. Repertoárja a barokk zenétől napjaink muzsikájáig terjed, a klasszikustól a népzenéig, az örökzöld jazz dallamaitól a rock metalig. Feladatának tekinti a magyar zeneművek, kortárs alkotók szerzeményeinek bemutatását határainkon túl is, valamint a fiatal tehetséges muzsikusok támogatását.

Pillanatkép a Mátyás-templomi hangverseny végéről (Fotó: Szabó József/ JFotó)

A jubileumi koncertsorozat következő állomása október 10-én lesz Miskolcon. Bővebb információ a kamarazenekar.hu oldalon található.

(Kiemelt kép: Szabó József fotója)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek