Fűtésre használt kenyérsütőgép okozta a gyermek halálát

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy negyvenhárom éves nő ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt.

A vádirat szerint a vádlott négy kiskorú gyermekével és édesanyjával élt együtt egy miskolci családi házban.

A házat gázkazánnal fűtötték, de mivel rossz anyagi helyzetben voltak, a gázért feltöltő kártyával fizettek. 2019 február végén a kártyáról elfogyott a pénz, de a hideg téli idő miatt a vádlott úgy döntött, hogy más módon fogja a szobák fűtését biztosítani.

Ez alkalommal a házban csak a vádlott, az édesanyja és legkisebb fiú gyermeke tartózkodtak otthon, mivel másik három gyermeke az apánál töltötte a hétvégét. A vádlott az édesanyjával közösen használt szobában egy gofrisütővel fűtött, míg a fia szobájába éjszakára egy elektromos kenyérsütőgépet vitt be, amelyet a gyermek ágyától mindössze öt centiméterre, a laminált padlóra tett. Bekapcsolta, a sütő részét felnyitotta, hogy a meleg azon keresztül áramoljon kifelé. Gyermekét lefektette és eltávozott a szobából.

Hajnalban az ágytakaró rácsúszott a kenyérsütőre, ettől tűz keletkezett. A tűz átterjedt az ágyneműre, a matracra és a bútorzatra, melynek következtében a szoba teljesen lángba borult.

A tüzet először a vádlott észlelte, megpróbálta menteni a gyermekét, de a nagy füst miatt nem tudott bejutni a szobába, és mivel a tűz egyre hevesebben lángolt, az édesanyjával együtt ki kellett menekülniük a lakásból. A gyermekszobában alvó ötéves gyermek felébredt a tűzre, megpróbált menekülni az ablak irányába, de a szobából már nem jutott ki. Szénmonoxid mérgezés és az égési sérülések következtében a helyszínen elhalálozott.

A tüzet végül a kiérkező tűzoltók fékezték meg.

A kenyérsütőgép nem rendeltetésszerű használata következtében keletkezett a tűz. A vádlott a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

ugyeszseg.hu

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek