Hamarosan tetőzik a parlagfűszezon

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata idén is közleményben tudatta az aktuális helyzetet. Eszerint  – az előző évek tapasztalatai alapján – a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Mitől függ, mekkora a pollen koncentráció?

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Érdemes az érintetteknek pollennaplót vezetni. Erre egy internetes oldal is lehetőséget kínál: a https://www.pollendiary.com felületén keresztül ingyenesen vezetheti az allergiás tüneteire vonatkozó naplóját. A honlap összehasonlítja ezeket a megfigyeléseit a lakóhelye közelében mért pollenkoncentrációval és hasznos információkkal is szolgál.

Csökkentsük a tünetek kialakulásának lehetőségét!

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

 

Források: ÁNTSZ, MTI

 

 


Hasonló cikkek