Hatalmas visszaesés a könyvpiacon

Magyarország egyik vezető könyvkereskedője, a Líra Csoport március 27-én zárta be mintegy száz könyvesboltból álló hálózatát a kijárási korlátozás miatt.

A cégcsoport éppen egy nappal előtte vágott bele egy olyan kísérletbe a Facebook-oldalán, amelytől azt remélte, hogy mérsékelni fogja a járvány miatt keletkező veszteségeit – írja a g7.hu.

A bolthálózata mellett kilenc könyvkiadót magába foglaló Líra Csoport a felpörgő online rendelések ellenére jelentősen elmarad korábbi forgalmától. Amikor március utolsó két hetében korlátozottan lehettek nyitva a boltjaik, nagyjából felére esett vissza a forgalom. Az üzletek bezárása után pedig tovább csökkentek a bevételeik.

„Az online forgalom az első hetekben nagyjából az egyharmadát hozta be a korábbi teljes forgalomnak, április végére viszont már elérte a felét” – mondta Nyáry Krisztián.

A magyar könyvpiacon még ennél is jelentősebb volt a visszaesés a járvány óta. Az éves szinten nagyjából 50 milliárd forintos piac forgalma áprilisban 65-75 százalékkal csökkent az általam megkérdezett könyvkereskedők szerint.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek