Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat

Hilary Mantel Farkasbőrben-trilógiájának utolsó része, a The Mirror and Light jelölést kapott a Booker-díjra, így az írónő példátlan módon harmadszor is versenybe száll a nagy presztízsű díj elnyerésére.

Mantel Thomas Cromwell történetének harmadik, közel 900 oldalas kötete Anne Boleyn lefejezése után kezdődik 1536-ban, és Cromwell utolsó éveit követi végig. A The Mirror and Light egyike annak a 13 másik regénynek, melyek az 50.000 angol Fonttal járó díjért „megküzdenek”. A könyvet a Booker-díj illetékesei szellemes párbeszédei és hibátlan leírásai miatt dicsérték, melyek életre keltik a Tudor kort.

Hilary Mantel eddigi két Booker-díjával, melyet a trilógia előző két részével nyert el (Farkasbőrben, Holtaknak menete) egyike azon négy írónak – Margaret Atwood, Peter Carey, JM Coetzee –, akinek ez sikerült. Háromszor még senkinek nem ítélték oda a díjat.

Forrás : The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek