Húsvéti készülődés: dózeroltak és takarítottak Miskolcon

A város vezetése 2014-ben hirdette meg nyomortelep-felszámolási programját, azóta 98 épületet bontottak el az Álmos utcán, a Béke szállón, a Szondi telepen, a Hideg-soron, néhány napja pedig a Kilencedik, Tizedik, Tizenegyedik utcában álló házak következtek.

 

Az 1909 és 1914 közötti időszakot hívják “száz ház építése” szakasznak, akkor épültek az ún. számozott utcák. A múlt század elején sikeresen működő vasgyár üzemeiben megnövekedett a munkások száma, részükre készültek az alacsony komfortfokozatú bérlemények.

 

Munkagép dolgozik a ledózerolt területen (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Ezek lényegében apró családi házak 4 olyan lakással, amely egy szobával, konyhával, kamrával, parányi kerttel rendelkezett. Tizenegy, számmal ellátott utca létezik Miskolcon, és az Újgyőri főtértől kiindulva a diósgyőri stadionig húzódnak.

 

A Máltai Szeretetszolgálat által felújított házak a Hatodik utcában (Fotó: Ádám János / boon.hu)

 

A számozott utcák teljes területe 117 300 négyzetméter, a jelenlegi bontási munkák ennek egyharmadát érintik. 270 lakásból eddig 29-et teljesen ledózeroltak, most újabb 80 felszámolása kezdődött el. A romos épületek hónapokig üresen álltak, mivel a lakók már régen elköltöztek onnan.

 

Cserelakást kaptak azok, akiknek nem volt bérleti díj- vagy közüzemi tartozásuk, a többieknek pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segített.

 

Néhány utcában azonban még lakják a házakat, ezért a napokban a terület önkormányzati képviselője meghirdetett egy rendrakási akciót. Több konténernyi szemetet szedtek össze az ott élők a Máltai Szeretetszolgálat és a Családsegítő munkatársaival közösen. Néhányan közülük úgy fogalmaztak: a környék leginkább egy szemétlerakóhoz hasonlított. Deák-Bárdos Mihály minden tavasszal megszervezi az itteni takarítást, hogy ezzel is megelőzzék a fertőzésveszélyt.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: A Tizedik utca még álló házai (PTV Fotó: Vona Ildikó)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek