Így készül a román belügyminisztérium az ortodox húsvétra

Az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi szervek képviselői juttatják el a szent lángot a hívekhez ortodox húsvét éjszakáján – jelentette be Marcel Vela román belügyminiszter.

A tárcavezető az ortodox húsvéti szertartások kapcsán az egyház vezetőivel kötött megállapodás részleteit ismertette április 14-i, kedd esti sajtónyilatkozatában. Mint mondta, a Jeruzsálemből érkező szent lángot az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi állomány járőröző tagjai juttatják el a híveknek szombat este 20 órától. A híveknek a lakóhelyük előtt kell várniuk a szent lángot, a megelőző intézkedések betartásával. A kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz szintén a belügyi szervek képviselői juttatják el a szent lángot.

A szentelt vízzel és borral meghintett kenyérből, az úgynevezett pászkából pénteken és szombaton 7 és 17 óra között részesülhetnek az ortodox hívek – mondta a miniszter. Ezt a templomok előtt, erre kijelölt helyen osztják majd az egyházi alkalmazottak és önkéntesek, akiknek védőmaszkot kell viselniük. A híveknek a hozzájuk legközelebb eső templomhoz kell menniük a pászkáért, és ez esetben is ki kell tölteniük a felelősségvállalási nyilatkozatot, pontos úticéljuk megjelölésével. Az egyházi alkalmazottaknak és önkénteseknek fehér karszalagot kell viselniük a pászkaosztás alatt, amely a rendvédelmi szervek felügyeletével zajlik majd, a szervezők mellett utóbbiak gondoskodnak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó és egyéb intézkedések betartásáról – szögezte le Vela.

Forrás: agerpres.ro


Hasonló cikkek