Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szabadkereskedelmi megállapodást kötött

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szabadkereskedelmi megállapodást írt alá kedden Dubajban 

Ez Izrael első szabadkereskedelmi megállapodása egy arab országgal, amely a kereskedelem fellendítését célozza a két állam között. Az ünnepélyes aláírásról Amír Hayek, Izrael Dubajban állomásozó nagykövete számolt be Twitter-fiókjában. A megállapodást több hónapig tartó tárgyalássorozat után írta alá Orna Barbivai izraeli gazdasági és ipari miniszter, valamint kollégája az Egyesült Arab Emirátusokból, Abdulla bin Touq Al Marri – olvasható a Jediót Ahronót című újság hírportálján, a yneten.

Dorian Barak, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Üzleti Tanácsának elnöke elmondta a ynetnek, hogy a kereskedelmi megállapodás meghatározza az adókulcsokat, az importot és a szellemi tulajdont, és több izraeli vállalatot arra ösztönöz, hogy irodákat hozzon létre az  Emírségekben, különösen Dubajban.

A tanács előrejelzése szerint az év végéig csaknem ezer izraeli vállalat fog az Egyesült Arab Emírségekben vagy azon keresztül Dél-Ázsiával, a Távol-Kelettel és a Közel-Kelettel dolgozni.

“A teljes lehetőséget nem a helyi piac képviseli. Dubajban megnyílik annak a lehetősége,  hogy megcélozzák a tágabb régiót, miként sok cég már meg is tette” – hangsúlyozta Barak.
Az izraeli gazdasági minisztérium az aláírást megelőzően azt közölte, hogy a megállapodás megszünteti az élelmiszerekre, a mezőgazdaságra, a kozmetikumokra, az orvosi berendezésekre és a gyógyszerekre kivetett vámokat.
“Együtt felszámoljuk az akadályokat, előmozdítjuk az átfogó kereskedelmet és az új technológiákat, amelyek szilárd alapot képeznek közös utunkhoz, hozzájárulnak a polgárok jólétéhez és megkönnyítik az üzletkötést” – mondta Orna Barbivai gazdasági és ipari miniszter hétfőn.

Az olajban gazdag Egyesült Arab Emírségek már a második kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodását írta alá, az elsőt februárban Indiával kötötte meg. Emellett a ynet értesülése szerint kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat folytat számos más országgal, köztük Indonéziával és Dél-Koreával annak érdekében, hogy megerősítse gazdaságát a koronavírus-járvány okozta csapás után.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Twitter-fiókjában kedden történelminek nevezte az egyezséget. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy különösen rövid alatt született meg a megegyezés, mindössze két hónappal azután, hogy Mohamed bin Zájid Ál Nahaján trónörökössel, az Egyesült Arab Emírségek vezetőjével Sarm es-Sejkben erről döntöttek.

Izrael és az Emírségek 2020-ban, az Öböl-menti országok közül elsőként hozták létre hivatalos diplomáciai kapcsolatukat az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-egyezmények részeként, melyhez később Bahrein és Marokkó is csatlakozott.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek