János vitéz megérkezett Miskolcra

Kukorica Jancsi, a pásztorfiú éppen a pataknál legeltette nyáját, amikor megjelent egy szépséges leány, Iluska. Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz elevenedett meg a Miskolci Nemzeti Színházban, ezúttal mesebalett formájában, a Miskolci Balett előadásában.

A bemutatót március 6-án tartották a Kamaraszínházban. Az alkotók elsősorban gyermekek számára készítették, ám a huszárokkal, óriásokkal, tündérekkel, boszorkányokkal, kalandokkal és szerelemmel teli történet a felnőtteknek is remek szórakozást nyújt.

Kukorica Jancsi és Iluska (Dragos Dániel, Szűcs Boglárka) a patak partján (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

– Igazi mesevilágot igyekszünk teremteni – mondta Kozma Attila rendező-koreográfus a premier előtt –, és a vizuális háttér, a látványos jelmezek, figurák segítségével a tánc, a színház világát közelebb hozni a kicsikhez. Egy rendkívül kalandos, izgalmas történetet mesélünk el nekik, és egy varázslatos világba juthatnak el János vitéz kalandozásai során.

A Miskolci Balett minden évben nagy klasszikusokat állít színpadra, ez a mostani azonban különlegesnek számít. A művészek sokrétűen dolgoznak: amellett, hogy kortárs táncot és klasszikus balett pas de deux-t mutatnak be, még énekelnek, báboznak, zenélnek és verset szavalnak (Petőfi verssorait tőlük halljuk).

A francia király udvarában: (b-j) Mohai Cintia, Guido di Vona, Dragos Dániel  (Fotó: Gálos Mihály Samu/Miskolci Nemzeti Színház)

– Iluska megformálásában – mondta Szűcs Boglárka táncművész – igyekszem a mesebeli tiszta szívű, szerény, kedves lányt megjeleníteni. Az egyik kedvencem a Tündérország jelenet, ahol minden örök és tökéletes, eltűnnek a problémák, minden, ami rossz vagy gonosz, és csak a természetes szépség vesz körül minket.

A címszereplőt alakító Dragos Dániel elárulta, kedvenc meséje volt a János vitéz. – Még ma is kívülről tudom a verssorokat, így szerencsém volt, nem kellett sok idő a szövegtanulásra. János vitéz számomra az igazi hős karakterét testesíti meg, aki bátorságával, erős lelkével és kitartó szerelmével leküzdi a vándorlása során elé kerülő akadályokat – mesélte a táncművész.

Jelenet az előadásból (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolc Nemzeti Színház)

A kalandokkal teli, látványos előadás játékosan hozza közel a gyerekekhez a tánc, a színház és Petőfi Sándor klasszikusának világát.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek