Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Jászdózsán tartják idén a jászok világtalálkozóját

Huszonhetedik alkalommal kerül sor a jászok világtalálkozójára

Idén Jászdózsán tartják a jászok világtalálkozóját június 30. és július 2. között. A rendezvényen egyebek mellett kiállításokkal, koncertekkel, kézműves- és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket, és átadják a Jászságért díjat is.

A Jászdózsa község és az elszármazott jászságiakat az otthon élőkkel összekapcsoló Jászok Egyesülete által rendezett 27. világtalálkozó ünnepi testvértelepülési – Csíkszentsimon-Csatószeg – testületi üléssel kezdődik a helyi községházán. Ezt követően a Szent Mihály téren tartják az ünnepélyes megnyitót, majd fellépők műsora, kiállítások, koncertek következnek több helyszínen. Késő este jász tűzgyújtás lesz a kőhídnál.

Július elsején a reggeli zenés ébresztő után a jászok főpapi szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a Szent Mihály Főangyal-templomban. Ezt követően felvonulnak a jász települések képviselői.

A Szent Mihály téri díszünnepségen átadják a jászsági és települési díjakat, az idei Jászságért díjat. Szöllősi Sándor leköszönő jászkapitány beszámolója után Kiss Gábor leendő jászkapitány beiktatása következik.

 

Programok több helyszínen

 

A nap folyamán fellépőkkel, koncertekkel várják a látogatókat több helyszínen. A szombati kísérő programok között lesz például mesemondás, hagyományőrző bemutató, népibútorfestő-kiállítás és kézműves foglalkozás, kosárfonás.

Július 2-án horgász- és főzőverseny, pálinkamustra, a Jászsági Mézlovagrenddel “mézes délelőtt” lesz. Emellett veterán autók, motorok felvonulása, “perkelttorta”-bemutató, fellépők, koncertek színesítik a programot.

A Szent Mihály téren, a világtalálkozó ünnepélyes zárásakor a “stafétát” átadják Jászjákóhalma településnek. Este koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat.

A rendezvény három napján a szervezők többi között a Jász utcába, Kádár Ferkó Fotószínházába, kézműves- és kirakodóvásárba, kiállításokra várják az érdeklődőket. A látogatók sétakocsikázhatnak, lesznek szelfipontok, óriáskirakó is.

 

A szabadság örömünnepe

 

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Jászok világtalálkozója 2019-ben (Fotó: MTI/ Mészáros János)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek