Jön a Nightwish Budapestre koncertezni, de nem hiánytalanul

Facebook-oldalán jelentette be a népszerű finn metal csapat, hogy énekes-basszusgitárosuk, Marko Hietala kilépett az együttesből.

Az 55 éves zenész depresszióra, kiégésre, alkotói válságra hivatkozva hagyta el a zenekart, és visszavonult mindenfajta közéleti szerepléstől is. Nyílt levélben írta meg rajongóinak, hogy most csöndre van szüksége. Számára ahhoz, hogy komponálni, énekelni, zenélni tudjon, inspiráció és új impulzusok kellenek. Január 14-én van az 55. születésnapja. Ennek kapcsán átgondolta az életét, és arra jutott: kiábrándult a zenei világból, ezért befejezi. Ígéri, nem tűnik el örökre, de újra meg kell találnia önmagát.

Távozása érinti a budapesti koncertet is, hiszen a tervek szerint idén májusban a Papp László Budapest Sportarénában tart majd egy fergeteges bulit a Nightwish. Eredetileg 2020. december 7-én játszottak volna itt, azonban a koronavírus-járvány miatt az együttes 2020-as turnéja halasztásra került. Az új dátum 2021. május 31. Arról azonban, hogy ki fog basszusgitározni és énekelni, a zenekar később ad tájékoztatást.

A 2018-as budapesti koncerten (b-j) Tuomas Holopainen billentyűs, Marco Hietala basszusgitáros és Floor Jansen énekesnő (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Marko Hietala az együtteshez a 2002-es Century Child album felvétele előtt csatlakozott. Markóval nem csupán basszusgitárost nyertek, hanem egy kiváló énekest is, akivel lehetett duettezni. Érkezéséig a Nightwish dalai kizárólag az énekesnő, Tarja Turunen számára íródtak, Tuomas Holopainen dalszerző viszont felismerte és kihasználta Marko erőteljes, reszelős hangját, a duettek pedig egészen új karaktert adtak a Nightwish hangzásának. A közönségnek nagyon tetszett az újítás, és a Century Child album két hét alatt platinalemez lett. Az Operaház fantomja című musical legismertebb slágere (Christine és a Fantom duettje) máig felejthetetlen Tarja és Marko előadásában, a legnagyobb feltöltő portálon már több mint 71 millióan látták a felvételt.

A 2007-ben megjelent Dark Passion Play című albumukon már vannak olyan számok, amelyeket kizárólag ő énekel. Marko sokoldalú művész, aki magához ragadva a mikrofont a koncerteken, lehetőséget nyújtott az énekesnőknek (Tarja Turunen, Anette Olzon, majd 2013-tól Floor Jansen számára), hogy pihentetni tudják picit a hangjukat. Ilyenkor Marko éneklésével a zenekar Ozzy Osbourne-, Megadeth-, Dio-, Pink Floyd-dalokat adott elő, amit a közönség mindig szívesen fogadott.

Marko Hietala közel 20 éves zenekari tagság, több mint 2000 koncert és 8 millió eladott lemez után döntött úgy, hogy kilép – az évek során a szimfonikus metal egyik legjelentősebb képviselőjévé vált – Nightwish-ből. Remélhetőleg beváltja ígéretét, amit a január 12-én írt nyílt levelében tett: nem hagy fel végleg a zenéléssel.

A legendás Operaház fantomja-duett Marko és Tarja előadásában itt tekinthető meg:

 

Könnyűzenei Visszhangok | Pannon Hírnök 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek