Jótékonysági támogatás Böjte Csaba alapítványának

Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerint a magyarság brutális fizikai és szellemi választ adott a trianoni diktátumra.

A miniszter az erdélyi Déván beszélt erről hétfőn este, miután a Szent Ferenc templomban megtekintette a Mária Evangéliuma oratóriumi előadást, és átadta Böjte Csabának, az árva és nehéz sorsú gyermekekkel foglalkozó Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének az oratórium erdélyi jótékony célú előadásainak a bevételét.

A miniszter a trianoni diktátumot Krisztus peréhez hasonlította, “amikor a vádlott nem védekezhetett, nem kapott szót, előre kimondták az ítéletet”.  De hangsúlyozta: a tragédiában is ott volt Mária, a magyarok patrónusa, és így a diktátum után életben maradt az ország, mely a hitéből és a hagyományaiból táplálkozva “brutális fizikai és szellemi választ adott”. A fizikai válaszra a magyar sportteljesítményeket, a szellemire a Nobel-díjas tudósokat és a világhírű magyar zeneszerzőket hozta fel példaként.  Megjegyezte: a Nobel-díjasok, valamint Kodály, Dohnányi és Bartók nevelték fel azt a generációt, amely a kommunizmus évtizedeiben is fenntartotta az ezeréves szellemiséget. “Ha nem lenne szeretet, nem épült volna fel ez a kultúra, nem így épült volna fel a történelmünk” – tette hozzá.

Úgy vélte: a bemutatott Mária Evangéliuma előadás is a szeretetről szólt. “Egy anya végtelen szeretetéről a gyermeke iránt, a gyermek szeretetéről az édesanya iránt, a tanítvány szeretetéről a mester iránt, a mester szeretetéről a tanítvány iránt, és a jóisten szeretetéről mindannyiunk iránt” – részletezte. A miniszter azt a meggyőződését hangoztatta, hogy szeretet nélkül a bemutatott zenemű sem született volna meg, és az alkalom sem, hogy segítsék a Böjte Csaba otthonaiban nevelkedő gyermekeket.

Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 1991-ben mutatták be a Madách Színházban, a darab azóta csaknem ezer előadást ért meg. A művet tizenegy éve oratóriumi átiratban játsszák, a nézők igényeihez igazítva. Az így átalakított előadás alkalmassá vált a templomokban való bemutatásra is.

Emberi Erőforrások Minisztériuma – OS


Hasonló cikkek