Juncker nem tartja Orbánt diktátornak és nem hisz az Európai Egyesült Államokban sem

Nem tartja Orbán Viktort diktátornak és nem hisz az Európai Egyesült Államokban – nyilatkozta egy lengyel lapnak Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor azt sem mondta, hogy a magyar miniszterelnök demokrata lenne, mivel szerinte egy demokrata azoknak is azonos jogokat biztosít, akik nem szavaztak rá – írja az Index.

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút a napokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az Index a lengyel Rzeczpospolitának adott interjúból idézik a legérdekesebbnek vélt és Magyarországgal is kapcsolatos részeket. Két éve a rigai digitális csúcstalálkozón úgy várta Jean-Claude Juncker a magyar miniszterelnököt, hogy “A diktátor érkezik”, majd szokásához híven megpofozta.

Juncker szerint szerencsétlen eset volt, hogy ez behallatszott a mikrofonokba, mert ezt követően mindenféle találgatások láttak napvilágot (tegyük hozzá. Juncker aligha nevezheti szerencsétlen esetnek, ugyanis az országok különböző képviselőit ugyanezzel a megtisztelő kézmozdulattal szokta illetni – a szerk.). Juncker elmondta, hogy csak egymás között és viccből diktátorozza Orbánt, és egyáltalán nem gondolja, hogy akár a magyar, akár bármelyik közép-európai miniszterelnök diktátor lenne. Sőt, Orbánról így beszélt Juncker:

A legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort. A 90-es évek második felétől ismerem, amikor először miniszterelnök lett. Korábban is csodáltam őt a bátorságról, amit megmutatott akkor, amikor a szovjet hadsereg még mindig Magyarországon állomásozott. Számomra ő mindig is hős volt. Nekem személyesen jó a kapcsolatom vele, és biztos vagyok benne, hogy ő ugyanezt mondaná rólam.

Mint az interjúból kiderül, Juncker nem nagyon foglalkozik az ellene Magyarországon folyó kampánnyal, de nem tetszik neki a Soros Györggyel kapcsolatos “összeesküvés-elmélet”. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kétszer találkozott Sorossal. Egyszer 3-4 évvel ezelőtt, azt megelőzően pedig (pontos dátumot nem mondott) Orbán Viktor kérésére.

A közép-európai országokkal kapcsolatos jogállamisági aggodalmak kapcsán a Bizottság elnöke megértő.

Azoknak az országoknak, amelyek olyan sokáig kénytelenek voltak betartani a külföldi ellenséges hatalmak által rájuk kényszerített szabályokat, időre van szükségük ahhoz, hogy magukévá tegyék azt a tényt, hogy a jogállamiság az európai építés egyik alapvető eleme – mondta Jean-Claude Juncker, arra azonban nem akart válaszolni, hogy a visegrádi országokat ma felvennék-e az EU-ba.

JUNCKER: NEM HISZEK AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

Azt mondta, ugyanazokat a feltételeket támasztanák feléjük, mint 15 évvel ezelőtt. Juncker nem hisz az Európai Egyesült Államok gondolatában, szerinte nem lehet egységet kialakítani a nemzeti akarattal szemben. Ráadásul úgy véli, hogy az európaiak ragaszkodnak gyökereikhez, nem akarják azokat elveszíteni. Éppen ezért a hazafiságra és a jó értelemben vett nacionalizmusra szükség van, azonban azok, akik a “bolond” nacionalizmust támogatják, megfizetik majd az árát – mondta Juncker.

Jean-Claude Juncker nem adott egyértelmű választ arra, hogy Orbán Viktort demokratának tartja-e. Arról beszélt, hogy amikor őt számos alkalommal megválasztották luxembourgi parlamenti képviselőnek, miniszterelnöknek, EP-képviselőnek, fel sem merült benne, hogy azokat kevesebb jog illesse, akik nem szavaztak rá.

Minden demokratikus politikai rendszernek a fékek és ellensúlyok rendszerének biztosításán kell alapulnia – jelentette ki.

Forrás: index.hu


Hasonló cikkek