Karikó Katalin elismerte: 1978-ban beszervezték, ártatlanságát hangoztatja

A világhírű kutató elismerte a Magyar Hangnak, hogy 1978-ban beszervezte a pártállami titkosszolgálat. Karikó szerint megfélemlítették őt, de írásos jelentést nem adott később, és senkinek sem ártott.

Miután a napokban a világhálón terjedni kezdtek információk arról, hogy Karikó Katalin biológust, a koronavírus elleni oltást kifejlesztő BioNTech alelnökét 1978-ban, fiatal kutató korában beszervezte a kommunista titkosszolgálat, a Magyar Hang elérte a tudóst, aki reagált a fejleményekre.

„Írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – hangsúlyozta a lapnak Karikó Katalin. Ahogy fogalmazott, a személyét megbélyegezni szándékozó hírrel kapcsolatban a következőket közli. „Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak. Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, »bűnös« múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot”.

Karikó hangsúlyozta: „Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.” Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkáját, tevékenységét az emberek gyógyítása érdekében folytatta. „Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani” – fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekinti az ügyet.

A Magyar Hang emlékeztet: a napokban elkezdett terjedni a közösségi oldalakon egy részlet Bálint László 2017-ben megjelent, „A hálózati nyilvántartás szereplői” című könyvéből. A szegedi helytörténeti kutató közlése alapján Karikót 1978-ban, 23 évesen szervezték be. Beszervezője és kapcsolattartója Salgó László későbbi országos rendőrfőkapitány, akkor még a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hadnagya volt. Az úgynevezett 6-os karton adatait felsoroló szócikkben az szerepelt, hogy Karikót az állambiztonság III/II-es csoportfőnöksége foglalkoztatta, titkos megbízott minősítéssel, „hazafias alapon”. Fedőneve „Lengyel Zsolt” volt, foglalkoztatási vonala „kémelhárítás”. Egy másik dokumentumból idézve azt említi a könyv, hogy 1985-től „pihentetve” volt. Karikó Katalin életrajzából tudható, hogy ebben az évben költözött az Egyesült Államokba – írja a lap.

A Telex arról ír: Karikó Katalin édesapja, Karikó János 1956-ban a Forradalmi Tanács tagja volt Kisújszálláson. A szókimondó emberként ismert hentest, a forradalom alatti szerepe miatt „izgatás” miatt ’57-ben elbocsátották, és négy évig állást sem kapott.

 

Forrás: MTI/Mandiner

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek