Kevésbé esett vissza a magyar építőipar, mint az európai

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint az első négy hónapban az építőipar teljesítménye, az előző év azonos időszakához viszonyítva, 95 százalékos lehet, ez jobb arány az Európai Unió országainak összesített adatánál, amit 80-85 százalékra becsül az Európai Építőipari Főszövetség – közölte az ÉVOSZ csütörtökön.

A szakszövetség közleményében kiemelte: a kormány gazdaságvédelmi intézkedései közül az építési ágazat számára az egyik legfontosabbak az állam építési-beruházási célú közvetlen megrendelései.

Megjegyzik, hogy

április végén már mintegy 18-20 százalékkal visszaesett az építőipar rendelésállományának volumene
az előző év azonos időszakához képest.

Közölték, a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az ÉVOSZ szerint az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál nemcsak a számlák határidőn túli kifizetése okoz gondot, hanem a teljesítések leigazoltatása is.

A szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását szorgalmazza.

Az ÉVOSZ szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek az ingatlanfejlesztőket és a lakosságot is ösztönözniük kell lakásépítési- és felújítási munkákra, ami azért kiemelten fontos, mert a március-áprilisban indított lakóingatlan kivitelezések száma drasztikusan lecsökkent.


Hasonló cikkek