Csomagolóanyag-gyárat épít a Benepack Hungary Kft. Makón

Csomagolóanyag-gyárat épít a Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét kedden tették le.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, a keleti nyitás működik, nemcsak külpolitikai stratégiaként, hanem a gazdasági valóságban is.

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkõletételi ünnepségén Makón (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus kifejtette, a kormány tudatos döntésének eredménye, hogy – az autóipar helyett – Makón az élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházás valósuljon meg. A világ népessége a következő években még növekszik, a glóbusz minden pontján szükség lesz jó minőségű, egészséges élelmiszerre. A városban pedig több száz éves hagyománya van a minőségi élelmiszer előállításának.

A politikus közölte, kormány nagyvonalú támogatásban részesítette a beruházást. Mint mondta, feladatul kapta, hogy a következő 12 hónapban elkészüljön az üzemet kiszolgáló infrastruktúra, a gyár pedig 2024 szeptemberében működhessen. Olyan energia-, víz- és szennyvízhálózatot építenek ki, amely lehetőséget teremt az üzem bővítésére.

Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, Makó és környéke olyan térsége Magyarországnak, mellyel nem bánt kegyesen a történelem. A kínai működő tőke azonban a lehető legjobbkor érkezett meg a régióba, amely éppen most rázza le azt a százéves terhet, melyet a történelem rákényszerített: a szomszédoktól elválasztó határok fokozatosan feloldódnak, a közlekedési és infrastrukturális fejlesztések pedig visszahozzák a térség aranykorát.

A politikus hangsúlyozta,

a beruházás hatalmas jövőbeli potenciált hordoz, hiszen egy olyan kínai óriásberuházó érkezik a térségbe, amely 40 ezer milliárd forintos, a magyar GDP kétharmadának megfelelő éves árbevétellel rendelkezik. Kiemelte: a makói üzem sikeres megvalósításával olyan fejlődési pálya nyílik meg a térség előtt, melyről korábban álmodni sem mertek.

 

Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója kifejtette, a vállalkozás európai fejlődésének második mérföldköveként hozza létre alumíniumdobozokat gyártó makói üzemét. A beruházás célja, hogy a társaság költséghatékonyabb és környezettudatosabb csomagolási megoldásokat biztosíthasson ügyfelei – a sör- és üdítőital-gyártóknak – Magyarországon és a környező országokban.

Isabel Cseng globális értékesítési igazgató elmondta, a vállalkozás az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó COFCO csoport egyik fő üzleti részlegeként a fogyasztási cikkek széles skálájához gyárt csomagolóeszközöket – ónozott, alumínium és műanyag csomagolásokat készítenek elsősorban fogyasztási cikkek: konzervek, italok, háztartási vegyi termékek gyártóinak.

Az 1991-ben alapított, a hongkongi tőzsdén jegyzett, 6 ezer dolgozót foglalkoztató cég 1,3 milliárd dolláros éves bevételt ért el. 2020-ban a belgiumi Genkben, 120 millió eurós beruházással hozta létre első európai üzemét, ahol évente 2 milliárd alumíniumdobozt gyártanak – tudatta az igazgató.

 

120 új munkahely jön létre Makón

 

A makói üzemet 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) alakítják ki. A 120 alkalmazottat foglalkoztató új gyártóbázisra évente akár egymilliárd darab kétrészes alumíniumdoboz előállítására lesz képes.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3), Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója (k), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3), Amela Skapur, a Coca-Cola HBC stratégiai beszerzési menedzsere (j2), Dmitrenko Aleksey, a Coca-Cola HBCellátási lánc igazgatója (j), valamint Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos (b) elhelyezi az időkapszulát a Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkőletételi ünnepségén Makón 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek