Kisfröccs vagy hosszúlépés?

Fröccsfesztivált rendeztek az Avasi Pincesoron, ahol két napon keresztül lehetett kóstolgatni a hungaricumnak számító alkoholos ital, a fröccs különféle változatait.

Miskolc évszázadokon át jelentős borkultúrával rendelkezett. Európában egyedülálló módon a belvárosban található pincesoron, az Avas-hegy északi oldalán több mint 900 pinceüreg és borház helyezkedik el. Koruk 300-400 évre tehető. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de vannak köztük 50-100 méteresek is; ezek lépcsőzetesen emelkedő sorokban, egymás fölé „épültek” és semmihez sem fogható hangulattal rendelkező, macskaköves utcácskákon keresztül lehet őket megközelíteni.

Érkeznek a vendégek

Miskolc történelmi borkultúrájának az 1880-as filoxérajárvány vetett végett, ám néhány éve a térség borászai elhatározták: megpróbálják újra élettel megtölteni az avasi pincéket. 2005 óta minden évben megszervezik a Miskolci Fröccsfesztivált azonos időpontban a Múzeumok Éjszakája programsorozattal, ugyanis rendkívüli adottsága a hegynek az is, hogy a pincesoron keresztül át lehet sétálni egyik múzeumból a másikba.

A Mintha zenekar koncertje

Ezúttal a Kisavas Első soron, 28 helyszínen várták minőségi borászatok, neves vendéglátó egységek a szórakozni vágyókat. Természetesen a „bor és szóda ünnepéhez” a jó muzsika is hozzátartozott, a fesztiváli hangulatról a három színpadon fellépő zenekarok (Mintha, KVHáz Együttes, Agyagbanda, Jazz Inside) gondoskodtak.

Fröccsözni az emberek leginkább a nyári hőségben szoktak. Az idei rendezvény kedvence volt a hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szódavíz), a viceházmester (2 dl bor + 3 dl szódavíz), a nagyfröccs: (2 dl bor + 1 dl szódavíz), és talán a labdarúgó-világbajnokság hatására, de sokan kértek sport fröccsöt (1 dl bor + 4 dl szódavíz) is.

Feljárat a pincékhez: egy macskaköves utcácska

A XIII. Miskolci Fröccsfesztivál a Cellarium Hungarikum Közhasznú Egyesület, helyi borház-tulajdonosok, vendégborászok és miskolci vendéglátósok összefogásával jött létre, a programok kialakításában pedig az Avasi Borút Egyesület segítette a szervezőket.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)