Kiskunhalas: megemlékezés a kuláküldözöttekre

Az Országgyűlés 2012. március 26-án nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét.

Péter és Pál napja a betakarítás kezdetét jelentette és a parasztság ünnepként tekintett rá. Ez a nap ma már más jelentéssel is bír, az országgyűlés határozata elítélte a kommunista diktatúra a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést – hangzott el a kuláküldözés áldozatainak megemlékezésén Kiskunhalason.

Az országgyűlés javasolta azt is, hogy a kuláküldözés történetéről, körülményeiről méltó módon rendszeresen emlékezzenek meg országszerte. Hogy a fiatal nemzedék is megismerhesse a magyar középparaszti réteg szenvedéseit.

A kiskunhalasi megemlékezésre az Erdélyi csillagok Irodalmi Egyesület készült emlékműsorral, majd a város előjáróságai, Fülöp Róbert polgármester, Kuris István László alpolgármester és a képviselő-testület frakcióinak tagjai, valamint a helyi közintézmények képviselői helyezték el a megemlékezés virágait és a koszorúikat a Városháza déli oldalán, a Kuláküldözés áldozatainak emléket állító táblánál. –írja a BAON.hu

 

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek