Kistokaji feketeribizli kapta „Az év pálinkája” címet

Pálinkamustrát rendeztek szombaton a Diósgyőri várban. A házi fogyasztásra főzött pálinkák versenyén közel 300 mintát véleményezett a zsűri, majd 17 nagyarany-díjat adott ki.

Három ízt választott az év pálinkájává: a kistokaji feketeribizli-, a debreceni piros vilmoskörte- és a jászkiséri szilvapálinkát.

 

"Minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka" (illusztráció) Fotó: MTI
“Minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka” (Fotó: MTI)

 

A nevezési mennyiség mintánként fél liter volt. Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere elmondta: fel kellett címkézni a pálinkára a nevet, a pontos címet, a pálinka vagy párlat évjáratát, fajtáját, alkoholtartalmát, illetve, ha nem fehér a pálinka, hanem színes, akkor mindenképpen fel kellett tüntetni azt, hogy mitől színes.

„Minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka” – mondta Sömjéni Éva pálinkalovag a harmadik Pálinkamustrát megnyitó ünnepségen. Hivatalosan csak az nevezhető pálinkának, ami Magyarországon cefrézett, itt érlelt, sőt magyar őshonos gyümölcsből készült. Barack, szilva, birs, körte, füge, alma – mind kiváló alapanyag egy párlathoz, hiszen az bárhol készülhet, de a pálinka hungarikum.

A szombati rendezvényre ellátogatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Szőcs Géza kormánybiztos és Kriza Ákos miskolci polgármester is. A mustrán öt pálinkalovagrend képviseltette magát; idén a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek vendégek.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció (Vona Ildikó fotója)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek