KKM: Magyarország még szorosabbra akarja fűzni gazdasági kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Magyarország még szorosabbra akarja fűzni gazdasági kapcsolatait az Egyesült Államokkal, egyúttal még több amerikai cég szeretné növelni befektetéseit az országban

– mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára azt követően, hogy megbeszélést folytatott a Magyar-Amerikai Üzleti Tanács (angol rövidítéssel USHBC) delegációjával.

Az USHBC elsődleges célja, hogy a magyar kormány és az amerikai üzleti közösség között aktívabb párbeszéd alakuljon ki egy olyan intézményesített forma keretében, ahol a rendszeresített találkozók és az évente Budapestre szervezett üzleti missziók alkalmával a két fél közvetlen lehetőséget kap véleménye, terveik kicserélésére.
Az államtitkár kiemelte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében megerősítik a gazdaságdiplomáciai jelenlétet az Egyesült Államokban, újabb helyeken, így Texasban, Floridában és Bostonban képviselik majd a gazdaság eredményeit, érdekeit.

Magyar Levente hangsúlyozta: az üzleti tanács révén olyan amerikai nagyvállalatok ismertetik Magyarországgal kapcsolatos tapasztalataikat, amelyek már jelentős befektetésekkel rendelkeznek itt, vagy erőteljesen érdeklődnek a kereskedelmi és befektetési lehetőségek iránt.

Rámutatott: a tanács minden korábbinál jobban, hatékonyabban fogja össze a két ország gazdasági szereplőit, Magyarország részéről a kormány illetékeseit, az Egyesült Államok részéről a vállalatok képviselőit, akik arról tárgyalnak, hogyan lehetne elmélyíteni az együttműködést.

Magyar Levente kiemelte: ezzel párhuzamosan a kormány, a KKM is azon dolgozik, hogy az amerikai cégek Magyarország iránti érdeklődése fennmaradjon. Az üzleti kapcsolatok voltak a katonai-biztonsági együttműködés mellett azok a tényezők, amelyek mindig is a kétoldalú kapcsolatok “élét” jelentették – hangsúlyozta a KKM államtitkára.

Eric Stewart, az USHBC elnöke kiemelte: az Egyesült Államok Magyarországon a második legnagyobb befektető állam Németország után, az amerikai cégek azonban szeretnék elérni azt, hogy az Egyesült Államok az első helyre kerüljön.

Az amerikai gazdasági szakember rámutatott: az Egyesült Államok 10 nagyvállalata képviseltette most magát, amelyek szeretnék bővíteni a kétoldalú kapcsolatokat, és a beruházások növekedésére számítanak. Az amerikai befektetők több munkahelyet is szeretnének teremteni Magyarországon – fűzte hozzá Eric Stewart. Jelezte: a magyar kormány képviselői pozitívan, jól fogadták az elképzeléseiket.

Az MTI kérdésére a KKM szakértői elmondták: napjainkban a német cégek befektetései együttesen 21,5 milliárd eurót tesznek ki, míg az Egyesült Államok nagy cégeinek, vállalkozásainak befektetései 15,2 milliárd euróra rúgnak.


Hasonló cikkek