Kovács Pál: a hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

Az import sosem lehet annyira megbízható, mint egy hazai energiaforrás – hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a 20 éve alapított Energiapolitika 2000 Társulat jubileumi rendezvényén hétfőn Budapesten.

    A következő időszakban az áramfogyasztás növekedésére lehet számítani Magyarországon és a világban, egyebek mellett a népesség, illetve az életszínvonal növekedése miatt – jelezte.
Az államtitkár felidézte: a paksi atomerőmű az elmúlt csaknem 40 évben fennakadás nélkül termelt villamos energiát. Nem voltak ellátási válságok, vészforgatókönyvek, csak olcsó, biztos és tiszta áram – fogalmazott.
A megújuló energiaforrásokra kitérve Kovács Pál kiemelte: csak olyan energetikai rendszereket lehet működtetni, amelyek egyszerre szolgálják az ellátás biztonságát és a megfizethetó fogyasztói árakat.

Az államtitkár elmondta, a Paks-2 atomerőmű 17 millió tonna szén-dioxid évenkénti kibocsátását előzi majd meg.
Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke elmondta: a 2000-ben alapított szervezet szakmai és közéleti tevékenységet végez a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítéséért, népszerűsítéséért és védelméért, a közjó érdekében.
A jubileumi ünnepségen átadták az Energiapolitika 2000 Társulat által alapított Nemzeti Energetikáért díjat öt szakembernek, köztük Süli Jánosnak, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek.
A rendezvényen bemutatták Járosi Márton Szolgálat című könyvét is.


Hasonló cikkek