A szlovák közegészségügyi hivatal az alkotmánnyal összhangban adja ki a rendeleteit

A közegészség védelméről szóló törvény azon része, amely felhatalmazza az SZK Közegészségügyi Hivatalát, hogy általánosan kötelező érvényű jogszabályként adja ki a rendeleteit, összhangban van a Szlovák Köztársaság Alkotmányával – közölte a szlovák alkotmánybíróság.

Erről szerdán döntött az alkotmánybíróság. A jogszabályt Maroš Žilinka főügyész támadta meg.

A taláros testület döntéséről annak elnöke, Ivan Fiačan tájékoztatott. Elmondása szerint az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala a végrehajtó hatalom része, az államigazgatás felhatalmazott, országos hatáskörű, úgynevezett decentralizált szerve, amely jogosult általánosan kötelező érvényű jogszabályokként kiadni a rendeleteket. Hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság az aktuális eljárás keretében nem vizsgálta az egyes rendeletek tartalmát.

A főügyész azt is kifogásolta, hogy a szóban forgó rendeletek nem a törvénytárban, hanem a kormány közlönyében jelentek meg. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmány nem rendelkezik arról egyértelműen, hogy a rendeleteket vagy az általánosan kötelező érvényű jogszabályokat a törvénytárban kell közzétenni. Az alkotmánybíróság teljes egészében elvetette a főügyész indítványát.

A közegészségügy az óvintézkedéseket elrendelő rendeleteivel a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben fellépő új helyzetekre reagál. Az alkotmánybíróság idén májusban elfogadta a főügyész indítványát, anélkül, hogy a megtámadott rendelkezések hatályosságát felfüggesztette volna.

Forrás: bumm.sk, tasr

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek