Kritizálja a sajtótörvény módosítását az SaS

A sajtótörvény Miroslav Číž és Dušan Jarjabek által javasolt módosítása „szájkosártörvény”, üzenet az újságíróknak, és veszélyt jelent a szólásszabadságra. A javaslat pont akkorra datálható, amikor megjelentek az újságírók megfigyeléséről szóló információk.

„Főleg azokat figyelték meg, akik kritizálták a kormányt, és olyanok követték őket, akik kapcsolatban vannak a kormánnyal.” – mondta Lucia Duriš Nicholsonová parlamenti alelnök. “A szlovákok hajlamosak elhinni az álhíreket és komolyan venni az összeesküvés-elméleteket, és ebben komoly felelősségük van azoknak a politikusoknak, akik maguk is terjesztenek ilyeneket.”

A sajtószabadsággal kapcsolatos negatív folyamatokért a médiához való hozzáállása miatt Robert Fico ex-miniszterelnököt és Andrej Dankót, a parlament elnökét is felelősség terheli. „Nem tartjuk helyesnek a korlátozásokat vagy a tiltásokat.” – mondta Richard Sulik pártelnök. „Azokat a szabályozásokat azonban helyesnek tartjuk, amelyek a politikai hirdetésekre vonatkoznak: hogy tudni lehessen, ki a hirdető, a megrendelő, hogy ki és milyen összeget invesztált a politikai reklámba.” – mondta.

Marian K. vállalkozó megbízást adott néhány újságíró megfigyelésére, írta meg a Denník N és a Sme, az a két napilap, amelynek a szerkesztőit figyelték. Ján Kuciak meggyilkolt újságírót is figyelték. Legalább hat ember követte őket több mint egy éven át, köztük a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) két korábbi tagja, és a rendőrök között is voltak segítőik.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek