Leopard 2: váratlan kijelentést tett a német külügyminiszter a tankvitában

A német külügyminiszter megoldást sejtet a német gyártmányú Leopard 2-es tankok körül folyó vitában, illetve a mostanra kialakult patthelyzetben. Annalena Baerbock úgy nyilatkozott a francia sajtónak, hogy ha a lengyel kormány engedélyt kérne Berlintől arra, hogy Leopard 2-es tankokat szállítson Ukrajnába, a német vezetés igent mondana.

 

A német kormánykoalícíón belül is ellentétet szült a kérdés

 

Ez annál is inkább meglepő fordulat, mert ebben a hetek óta húzódó kérdésben sem a NATO pénteki ramsteini tanácskozásán, sem a német kancellár hétvégi párizsi látogatásakor nem történt előrelépés.

Arra, hogy ezekre a tankokra az ukrán hadseregnek égető szüksége lenne ahhoz, hogy kiszorítsa az orosz csapatokat az országból, sokan sokféleképpen figyelmeztették a német kormányt az elmúlt hetekben. A német kormánykoalícíón belül is ellentétet szült a kérdés, amit jól mutat a kancellár és a külügyminiszter eltérő álláspontja is.

 

Lengyelország kész volna Leopard 2-eseket szállítani Ukrajnába

 

Az, hogy Lengyelország kész volna Leopard 2-eseket szállítani Ukrajnába, január elején merült fel először, de miután ehhez a gyártó Németország engedélye szükséges, azóta is húzódik az ügy. Végül is a hét közepén a lengyel kormányfő közölte, a németek engedélye nélkül is küldenek Leopard 2-eseket Ukrajnába, ha a ramsteini értekezleten nem jutnak dűlőre a német kormánnyal ebben a kérdésben.

Vagyis a német külügyminiszter vasárnapi nyilatkozatával elébe ment annak, hogy a lengyel kormány megtörje a protokollt. Baerbock ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem érkezett hozzájuk ilyen kérés Varsóból.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter és Catherine Colonna francia külügyminiszter Párizsban – euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek