Lovag lett Brian May, a Queen gitárosa

Átvette lovagi címét III. Károly brit királytól Sir Brian May, a Queen együttes gitárosa – jelentette Londonból az MTI tudósítója, Kertész Róbert.

Sir Brian May a brit uralkodó idei újévi kitüntetési listáján szerepelt. III. Károly király trónra lépése óta először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

 

Évente kétszer teszik közzé a listát

 

A kitüntetettek listáját az elmúlt évtizedekben évente kétszer, az uralkodó júniusi “hivatalos” születésnapján és újév előtt hirdették ki. Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és az idén először ő adományozta az újévi kitüntetéseket.

 

Zenei munkásságával érdemelte ki

 

Brian Mayt, aki az 1707 nevet tartalmazó lista világhírű kitüntetettjei között szerepel, a király a hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra. A hivatalos ceremóniát kedden tartották a londoni Buckingham-palotában, ahol Sir Brian Mayt az uralkodó személyesen ütötte lovaggá.

 

III. Károly lovaggá üti Brian May gitárost (Fotó: Jonathan Brady)

 

Az ünnepség után a Daily Mail beszámolója szerint a Queen 75 esztendős zenésze – egyelőre részletek nélkül – elmondta, hogy gondolkodunk egy turnén. Hozzátette: voltak olyan időszakok, amikor azt gondolta, hogy nem koncertezik többé, “de úgy tűnik, hogy mindannyian jól vagyunk, és fontolóra vettük, hogy belevágunk valamiféle turnéba“.

Sir Brian évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a brit királyi családdal. A néhai II. Erzsébet királynő 21 évvel ezelőtti aranyjubileuma, vagyis trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

 

Hangbeálláson a budapesti koncert előtt 1986-ban (Forrás: queenlive.ca)

 

May a lovaggá ütés keddi ceremóniája után elmondta: Károllyal is fenntartott “bizonyos szintű kapcsolatot” az elmúlt években, és mivel “egyidősek vagyunk, erőteljes érzések fűznek hozzá”. “Beszéltünk arról is, hogy egyidősek vagyunk, érdeklődött, hogy a térdem bírta-e a ceremónia térdeplős részét. Mondtam, hogy épphogy” – mondta nevetve a lovagi rangra emelt gitáros.

 

A könnyűzene lovagjai

 

Kedden átvett lovagi címével Sir Brian May brit zenei élet igen rangos társaságának tagja lett: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Sir Mick Jagger, Sir Rod Stewart és Sir Tom Jones.

 

Forrás:MTI

Nyitókép: Illusztráció -Budapesten 2017-ben (b-j) Adam Lambert és Brian May a Papp László Sportarénában (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek