Közzétették a brit uralkodó újévi kitüntetettjeinek névsorát

A kultúra és a sport kiemelkedő képviselői szerepelnek a brit uralkodó szombaton ismertetett újévi kitüntetési listájának vezető helyein – adta hírül az MTI londoni tudósítója, Kertész Róbert.

Az elismerések kitüntetettjeinek listáját évente kétszer, az uralkodó júniusi “hivatalos” születésnapján és újév előtt hirdetik ki.

 

Korábbi kitüntetett: Sir David Attenborough (Fotó/Forrás: David Attenborough facebook oldala)

 

III. Károly király szombat hajnalban ismertetett újévi kitüntetési listája 1227 nevet tartalmaz. A legfiatalabb kitüntetett 9, a legidősebb 97 esztendős.

A világhírű kitüntetettek között szerepel Sir Ridley Scott filmrendező, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A nyolcadik utas: a halál (Alien), a Gladiátor, a Thelma és Louise, illetve legutóbbi filmje, a Napoleon. A 86 esztendős Scottnak már 2003-ban a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címet adományozta az akkori uralkodó, II. Erzsébet királynő, III. Károly tavaly szeptemberben elhunyt édesanyja, a filmrendező most viszont a királytól a Lovagi Nagykeresztet is átveheti a brit filmszakmában kifejtett tevékenységéért.

 

Shirley Bassey énekesnő (Fotó/Forrás: Shirley Bassey Facebook oldala)

 

Shirley Bassey walesi énekesnőt, a 20. század második felének egyik legsikeresebb brit női előadóművészét, akinek eddig 135 millió lemeze kelt el világszerte, a király a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta. A 86 éves Shirley Bassey, akit 2000-ben II. Erzsébet királynő a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító rangra emelt, igen előkelő társaságba került: az V. György király által 1917-ben alapított becsületrendnek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet.

A korábbi kitüntetettek között szerepel mások mellett a rendkívüli sikerű természetfilmjeivel világhírűvé vált Sir David Attenborough, Judi Dench színésznő, J.K. Rowling, a szintén példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja és Sir Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa.

 

A Glastonbury Fesztivál alapítója lovagi címet kapott

 

Michael Eavis, a Glastonbury Fesztivál 88 éves alapítója – aki 1970-ben, saját farmján hozta létre a leghíresebb brit szabadtéri zenei rendezvénysorozatot – lovagi címben részesült III. Károly királytól. Sir Michael az indoklás szerint a zenei életben kifejtett szolgálatai mellett jótékonysági tevékenységével is kiérdemelte az elismerést. A nevéhez kötődő fesztivál minden évben több mint kétmillió fonttal támogat különböző segélyszervezeteket.

 

Sportolók a kitüntetési listán

 

Az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett idei női labdarúgó-világbajnokságon második helyezést elérő angol válogatott csapatkapitánya, Millie Bright a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE) veheti át az uralkodótól, Lauren Hemp csatár és Mary Earps kapus a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetésben részesült.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Russell Crowe a Ridley Scott által rendezett Gladiátor című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek