Macron: az Egyesült Királyság a barátunk is marad

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellenére az Egyesült Királyság „a barátunk és szövetségesünk” marad – szögezte le Macron francia elnök.

Hangsúlyozta Emmanuel Macron csütörtökön újévi beszédében. A francia államfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió néhány nappal ezelőtt aláírta azt a szerződést Londonnal, amely „megvédve az érdekeinket, az iparunkat, a halászainkat és az európai egységet, meghatározza a jövőbeni kapcsolatokat”.

De szeretném önöknek nagyon egyértelműen leszögezni, hogy a mi sorsunk mindenekelőtt Európában van” –fogalmazott a francia elnök, kiemelve, hogy a francia szuverenitás „egy erősebb, autonómabb és egységesebb Európán keresztül” érhető el.

Meggyőzött Berlin

Emmanuel Macron úgy vélte, hogy kormánynak az idén sikerült a szükséges átalakításokat végrehajtania ahhoz, hogy Franciaország hitelessége megerősödjön a nemzetközi színtéren.

Ennek köszönhetően „tudtuk meggyőzni Németországot, majd az Európai Unió többi tagállamát is, hogy egy egyedülálló és erős gazdaságösztönző programot hozzon létre, közös és szolidáris adósságállományban állapodjon meg a jobb jövő érdekében az ökológiai és digitális átállás jegyében” – mondta a francia elnök.

A gazdaságösztönző programnak köszönhetően Franciaországban Emmanuel Macron szerint tavasztól kezdve erősebb gazdaságot lehet létrehozni, amely a korábbiaknál innovatívabb, környezetvédőbb és szolidárisabb lesz.

A koronavírus-járvány kapcsán az államfő elismerte, hogy „az idei év nehéz volt”. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Franciaország „egységesebben és sokat tanulva” fejezte be a 2020-as évet.

Gyorsítják az oltást

Az ellenzéknek az oltási kampány lassúságát bíráló kritikáit illetően leszögezte, hogy „nem fogja engedni, hogy az oltás indokolatlan késedelmet szenvedjen”.

Franciaországban vasárnap kezdődött meg a koronavírus-elleni oltási kampány az idősotthonokban, de az elmúlt napokban alig kétszázan vették fel az oltást, miközben a szomszédos államokban már több ezer embert beoltottak. Olivier Véran egészségügyi miniszter az elnöki beszéd előtt egy órával jelentette be, hogy hétfőtől felgyorsul a kampány az ötven évnél idősebb egészségügyi dolgozók beoltásával.

Nem hagyok senkit sem az oltáshoz szükséges biztonsággal és megfelelő körülményekkel hazardírozni” – válaszolta az ellenzéknek az államfő. Jelezte, hogy szerinte is „a remény a vakcinában rejlik, amelyet az emberi szellem alig egy év alatt létrehozott„, miközben „ez még néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt”.

„Minden franciának, aki szeretné, meg kell kapnia az oltást” – mondta Emmanuel Macron, emlékeztetve arra, hogy elsőként azokat oltják be, akik a leginkább veszélyeztettek. Az elnök úgy látja, hogy „legalább tavaszig a járvány még sokak életére rá fogja nyomni a bélyegét”.

A hivatalos adatok szerint több mint 2 és fél millió francia koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak, köztük az államfőé is, és több mint 64 ezren vesztették életüket a járvány szövődményeiben.

Emmanuel Macron megemlékezett az áldozatokról és a hozzátartozóikról, valamint azon „honfitársainkról, akik bizonytalanságban, időnként szegénységben élnek, és akik számára a jelenlegi válság még nehezebbé tette a mindennapokat”. Elismerését fejezte ki „azoknak, akik ápolnak, etetnek, oktatnak, védenek, és mindazoknak, akiknek a munkája által talpon és együtt tudtuk maradni az elmúlt nehéz hónapokban”.

További híreink: Világ tükör

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek