90 éves a bükki füvesember | Pannonmagazin
EgészségÉletmód

90 éves a bükki füvesember

Aktívan telnek Szabó Gyuri bácsi mindennapjai

 

Ha valaki hitelesen beszélhet a hosszú, egészséges élet titkáról, az Szabó György, Gyuri bácsi, aki családja és barátai körében tegnap ünnepelte 90. születésnapját. A mai napig aktív bükki füvesember gyógynövénykertet épít, diófát ültet és az országot járva ad tanácsot azoknak, akik az egészségük megőrzéséhez, a betegségek gyorsabb legyőzéséhez a gyógynövényeket hívják segítségül.   

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, legutóbb nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

A „korát meghazudtoló” jelző Gyuri bácsi szinte minden tevékenységére elmondható, legyen szó munkáról, új ötletekről, vagy a mindennapokról. Ha az egészséges, hosszú élet receptjét szeretnénk megismerni tőle, négy dolog biztosan szerepel benne: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények.

Gyuri bácsi évente több száz előadást tart az ország minden pontján. Ezeken az alkalmakon türelemmel és nagy odafigyeléssel ad tanácsot azoknak, akik érdeklődnek a kiegészítő gyógymódok iránt, és az egészségüket szeretnék megőrizni vagy egy betegségből gyorsabban kilábalni a gyógynövények segítségével.

Ha nem az országot járja, otthonában, falujában tevékenykedik. A napot azzal kezdi, hogy 6-8 féle gyógyteát készít magának, amit a nap folyamán elkortyolgat. A Bükkszentkereszten járók gyakran találkozhatnak vele, amint épp kollégáihoz vagy a gyógynövénykertbe tart.

Aki diófát ültet, az bízik a jövőben: Gyuri bácsi az elmúlt években több száz diófacsemetét nevelt és ültetett el. A feltöltődést számára az jelenti, ha az erdőben sétálhat, vagy emberekkel találkozhat és tanácsaival segítheti őket.

Gyuri bácsi elmondása szerint az életében mindig a család állt az első helyen. 90. születésnapján a számára legfontosabbak köszöntötték: lánya és két lányunokája, valamint a két kis dédunoka, de ott volt Gyuri bácsi három testvére is.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa  a PannonMagazin szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

90 éves a bükki füvesember10
10Összes pont
Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB