Mit esznek a madarak télen? | Pannonmagazin

Novemberben már sokszor csípős, hideg reggelekre ébredhetünk. Az időnkénti ragyogó napsütés már csak a lelkünket melegítheti fel, a hőmérő higanyszála viszont a nulla fok közelében van. Ilyenkor a szabadban élő állatok, különösen az apró testű madarak számára egyre nehezebb táplálékhoz jutni.

Már most gondolnunk kell a kis szárnyasokra, hiszen napokba vagy hetekbe is beletelhet, mire felfedezik az új eleségszerző helyeket, így a kertünkben, vagy a házunk közelében álló fa vagy bokor ágain elhelyezett eleséget.

Készíthetünk madáretetőt hagyományos anyagokból, de érdemes belevonni a feladatba csemetéinket is. Jó alkalom lehet ez arra, hogy felhívjuk a figyelmüket az állatok és a természet iránti felelősségtudatra, de az újrahasznosítás is jó beszélgetési téma lehet: készíthetünk madáretetőt műanyag flakonból vagy palackból, tejesdobozból, vagy műanyag virágcserepekből – de a gyerekek kreativitása szinte határtalan. Az a fontos, hogy esőálló legyen, a szél ne tudja kifújni a beletett táplálékot – és persze, hogy azért a madárkák könnyen hozzáférjenek.

Tegyünk az etetőbe rendszeresen gabonaféléket, (pl. napraforgómagot), összetört diót vagy mogyorót, tökmagot, almadarabkákat, akasszunk a bokrok magasabb ágaira kis hálókban cinkegolyókat, és ne feledkezzünk meg arról se, hogy időnként meleg vizet is kitegyünk a kis barátaink számára!

Kapcsolódó hasznos tartalom:

https://pannonhirnok.com/magazin/madaretetes-telen/

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB